Vollegrond

Nieuws 3 reacties

Duitse teler: slechtste aspergeseizoen ooit

Duitse telers beoordelen de asperge-omzet in 2018 als slechtste ooit. Dat blijkt uit de ‘stemmingsbarometer asperge’ die het Duitse marktbureau AMI jaarlijks opstelt. Ten opzichte van vorig jaar was de productie van asperges hoger.

Door een late seizoenstart vanwege de kou in maart en de hoge temperaturen tijdens het seizoen zijn er het afgelopen seizoen veel asperges in korte tijd op de markt gekomen. Dat resulteerde in een druk op de prijsvorming. Duitse telers beoordelen het aspergeseizoen 2018 dan ook als uitgesproken slecht. Over de productie zijn ze nog wel tevreden, maar de omzet is slechter dan ooit door de slechte prijsvorming. Dat blijkt uit de ‘AMI Stemmingsbarometer Asperge’ die het Duitse marktbureau AMI jaarlijks opstelt.

Beoordeling aspergeseizoenen steeds slechter

De trend over de laatste jaren in de beoordeling van het seizoen is dalend. Op een schaal van 1 (zeer goed) tot 5 (heel slecht) beoordelen Duitse aspergetelers de omzet in het seizoen 2018 met een 3,99. Dat is 0,88 punten lager dan in 2017 en voor het eerst een beoordeling onder de 4,0.

Lees ook: Minder asperges geoogst in Nedersaksen

Wel hogere productie asperges

Bijna 43% van de telers beoordeelden het seizoen als slecht tot zeer slecht, bij 41% was de beoordeling matig. Slechts 16% van de ondervraagden beoordeelden het seizoen als goed tot zeer goed. Aangezien in Duitsland vrij weinig asperges worden verwarmd, gaat de beoordeling grotendeels over het traditionele en met minitunnels vervroegde oogstseizoen. De productie over 2018 kreeg het cijfer 3,18 en werd daarbij met bijna 0,8 punten hoger gewaardeerd dan 2017.

Voor het eerst inkrimping areaal asperges

Het jaar 2018 lijkt een keerpunt te worden als het gaat om het areaal in Duitsland, concludeert AMI. In 2018 stond er 23.100 hectare asperge in Duitsland in productie. Onder de omstandigheden van 2018 blijkt dat te veel.

Niet eerder heerste onder Duitse telers een zo grote bereidheid tot inkrimping van het areaal. Daarover is overleg gaande, maar wat het uiteindelijk oplevert voor 2019 is natuurlijk de vraag. Uit de enquête blijkt dat 2% van de ondervraagden zegt te gaan stoppen met asperge, 4% zegt sterk te gaan inkrimpen en 51% matig. Van de ondervraagden zegt 43% in areaal gelijk te blijven.

Laatste reacties

  • P Verschuren

    Wat er gaat gebeuren zal ook nog wel voor een deel afhankelijk zijn van de beschikbaarheid van medewerkers. Weet je daar iets van Stan?

  • S. Verstegen

    Daar heb je helemaal gelijk in. De 70 dagen/3 maanden seizoensregeling is gebleven, daar zijn ze wel content mee. Desondanks is de beschikbaarheid van arbeid een groot knelpunt, en niet alleen in Duitsland... Dit bericht van de VSSE stond eerder op onze website: 90% Duitse asperge- en aardbeitelers kampen met personeelstekorten. Dat gold voor 2018, maar de vooruitzichten zijn in ieder geval niet best, begreep ik ook gisteren nog van een Duitse vakjournaliste. Misschien toch wel een goede ontwikkeling vanuit marktperspectief bekeken.

  • P Verschuren

    Bedankt! Nou ja het is hier ook in toenemende mate een probleem, maar het is inderdaad beter gedeelde smart halve smart.

Of registreer je om te kunnen reageren.