Doorgaan naar artikel

Ongekende verschillen groentenprijs met Duitsland

Duitse supermarkten geven prijsdalingen op de inkoopmarkt meer door aan klanten dan in Nederland en België. Het verschil in maart 2024 is zeer groot.

De winkelprijzen voor verse groenten liggen onder het peil van 2024. Dat is voor België, Nederland en Duitsland het geval. In Duitsland kunnen de klanten zich er zelfs op verheugen dat de prijzen in de maart nog onder het niveau van 2022 lag. Sterker nog, de prijzen voor verse groenten lagen in Duitsland in maart 39 indexpunten lager dan een jaar geleden. Dat is een 33% lagere prijs.

In Nederland lag de winkelprijs voor verse groenten in maart 4% lager dan in 2023 in maart. België heeft al inflatiecijfers voor april en komt op een 6% lagere groentenprijs in vergelijking met 2023.

Effect van Spaanse groentenprijzen

De verschillen tussen Nederland (en België) met Duitsland zijn te verklaren door extreme prijzen vorig jaar voor Spaanse groente. De Duitse markt is door zijn inkoopwijze wat meer gevoelig voor prijsschommelingen. Dat betekent dat relatief hogere prijzen betaald zijn in 2023. De lagere prijzen op de vrije markt (dit jaar) komen daardoor ook meer toe aan de Duitse inkopers. Deze prijzen worden duidelijk directer doorberekend aan klanten.

Minder risico op prijspieken in Nederlandse supermarkten

Nederlandse supermarkten calculeren hun winkelprijzen meer op basis van vaste inkoopprijzen die vervat zijn in contracten. Zo lopen winkels minder risico op prijspieken, zoals in 2023, maar worden prijsdalingen op de vrije markt minder goed zichtbaar. Nu op de Spaanse markt dit seizoen zich geen weersextremen voordeden, werd de afzet minder beïnvloed.

Ontwikkeling lange termijn

Over de langere termijn ontwikkelen groentenprijzen zich gemiddeld in dezelfde richting, met voorzichtiger prijsontwikkelingen in Nederland en België.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin