Vollegrond

Nieuws

Minder asperges geoogst in Nedersaksen

In de Duitse deelstaat Nedersaksen is dit seizoen 11,4% minder asperges geoogst dan in 2017. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Duitse statistiekbureau LSN. Gemiddeld werd bijna 5.200 kilo per hectare geoogst.

In totaal kwam de opbrengst in Nedersaksen volgens het statistiek bureau LSN (Landesamtes für Statistik Niedersachsen) op 26.500 ton. Een deel van de lagere productie van 11,4% valt te verklaren uit een krimping van het oogstbare areaal in deze Noord-Duitse deelstaat met 1,5% naar 5.100 hectare.

Voor het overige spelen de weersomstandigheden, de tekorten aan arbeid en de tegenvallende prijzen een rol. Dat laatste betekende dat de asperges onder de kostprijs verkocht moesten worden en daarom is de oogst deels ook vroegtijdig beëindigd.

Mindere kwaliteit

Het koude voorjaar betekende een flinke vertraging van het begin van het vollegrondsseizoen. Daarna zorgden de aanhoudende hoge temperaturen in combinatie met uitzonderlijke droogte in Noord-Duitsland voor een negatief effect op de kwaliteit. Ook waren er pieken in de oogst die de markt niet aankon met forse prijsdalingen tot gevolg.

Minder aanplant

Het areaal aan nieuwe aanplant in Nedersaksen zakte ten opzichte van 2017 met 12,5%. In 2017 was nog een stijging te zien in het percentage nieuwe aanplant ten opzichte van 2016.

Recordoogst asperges in Brandenburg

In de Oost-Duitse deelstaat Brandenburg werd met 22.200 ton een recordoogst gehaald, net iets meer dan vorig jaar toe bijna 22.000 ton werd geoogst. Volgens het Amtes für Statistik Berlin-Brandenburg nam de productie per hectare met 2.000 kilo toe naar gemiddeld 5.900 kilo per hectare.

Het areaal aan oogstbaar areaal zakte in Brandenburg met 2% ten opzichte van 2017 naar 3.800 hectare.

Beieren oogst 1,2% meer

In de Zuid-Duitse deelstaat werd rond 21.800 ton geoogst. Dat is 1,2% meer dan in 2017. Inclusief nieuwe aanplant stond in Bayern in 2018 zo’n 4.100 hectare asperges, exclusief is dat 3.400 hectare. Dat is een stijging van 0,7% ten opzichte van 2017.

Het Bayerischen Landesamts für Statistik spreekt van een gemiddelde productie per hectare van 6.500 kilo. Dat is 0,6% meer dan vorig jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.