Vollegrond

Achtergrond

Aspergeprijs volledig onderuit

Asperges brengen vandaag met prijzen van € 4 tot € 4,40 per kilo voor topkwaliteit in de maat AA bijna de helft op van een jaar geleden. Vooral door het warme weer van afgelopen week is de aanvoer de laatste dagen geëxplodeerd. Verwacht wordt dat de situatie vanaf volgende week zal kalmeren.

Als regionale dagbladen het over asperges hebben, is het vaak vanwege een of ander feest tere ere van het product; landelijke dagbladen besteden er incidenteel aandacht aan. Dit voorjaar is dat wel even anders. De Volkskrant bijvoorbeeld pakte gisteren bijna paginagroot uit met een asperge-artikel met de kop: ‘Aspergeliefhebber valt met zijn neus in de boter’. De strekking van het verhaal was dat asperges spotgoedkoop zijn, in de hand gewerkt door een gunstig najaar, mooie winter en vroeg voorjaar en door ‘nieuwe technieken’. Bedoeld wordt de uitbreiding met kasasperges, en met minitunneltjes en verwarming.

In het gisteren geplaatste artikel staat verder te lezen dat ‘de veilingprijs al gedaald tot € 8 per kilo, terwijl ze normaal rond deze tijd € 15 moeten opbrengen’. Dat nieuws is achterhaald. Zowel bij The Greenery als bij veiling ZON ligt de bodem voor AA-asperges vandaag op € 4, bij een enorm gestegen aanbod. The Greenery bijvoorbeeld zag het aanbod vanaf vorige week vrijdag voor de sortering AA grofweg vervijfvoudigen. Bij veiling ZON is de situatie vergelijkbaar. Gunstig is dat het weer de komende week gematigd zal zijn, met naar vorst neigende temperaturen in de nacht.

Prijsvorming asperges Veiling ZON tot en met 3 april 2017
Prijsvorming asperges Veiling ZON tot en met 3 april 2017

Tientje per kilo

In het winkelschap is er overigens nog weinig te merken van de huidige situatie, met kiloprijzen van rond de € 10. Waarschijnlijk is er nog relatief duur ingekocht, deze asperges moeten blijkbaar eerst weg, voordat er wat lager geprijsd kan worden. Dat is jammer, want dat zet een rem op de huidige marktdoorstroming, met het gevaar dat er een matte prijsstemming gaat ontstaan.

In het artikel in De Volkskrant wordt de situatie vooralsnog positief benaderd: veel asperge vroeg in het seizoen, betekent dat de consument er ook vroeg kennis mee kan maken. Daarnaast is de huidige aanvoergolf van voorbijgaande aard, zo wordt geschetst.

Verwachting: afnemend aanbod, en oplopende prijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.