Doorgaan naar artikel

Pasen is omslagpunt voor aspergeprijzen

In de week voor Pasen liepen de prijzen voor asperge op tot zelfs €16,50 per kilo. In de week daarna is het prijsniveau gezakt naar rond de € 9. Door aanhoudende regen is nog steeds niet op alle ruggen folie gelegd.

Het seizoen startte bij ZON fruit & vegetables op 15 februari met prijzen van rond de € 20 per kilo voor de sortering AA Extra Wit. Bij The Greenery startte de aanvoer van kasasperges op 26 februari met een prijs van € 19 per kilo voor de sortering AA X-Wit. Logischerwijs zakten de prijzen daarna geleidelijk. Dit jaar ging dat door tot half maart toen het prijsniveau op rond de € 11 uitkwam. Daarna liepen de prijzen echter weer op, tot aan het begin van de week voor Pasen. Op maandag 25 maart was de prijs weer gestegen tot een niveau van € 15 à € 15,50.

Week voor Pasen

Merkwaardigerwijs ging de prijs in de week voor Pasen eerst omlaag naar een niveau van rond € 12,75 midweeks om op Goede Vrijdag weer € 16,50 (ZON) en € 14,95 (The Greenery) aan te tikken. Volgens een marktkenner had die prijsdaling alles te maken met een tegenvallende vraag vanuit Duitsland.

Dat de prijzen vervolgens wel weer aantrokken, hangt dan weer samen met de vanaf halverwege de week aantrekkende vraag van de supermarkten. Acties waren er nog niet, daarvoor zijn de prijzen nog te hoog. Meestal houden supermarktketens twee actieweken met asperge, in de loop van april en eind mei/begin juni. Belgische supermarkten houden al wel actieweken en dat zorgt voor een aanhoudend vraag in de markt.

Gezonde aspergemarkt

In de week na Pasen is sprake van een (te verwachten) prijsval, hoewel het niveau nog steeds goed blijft. Bij ZON schommelden de prijzen vorige week rond de € 9 per kilo. Bij The Greenery was er iets meer variatie met gemiddelde dagprijzen tussen € 9,60 en € 8,50. Ook de mindere kwaliteit gaat nog voor redelijk goede prijzen van de hand en dat is tekenend voor een gezonde marktsituatie.

Hoe lang dit prijsniveau zich zal handhaven is natuurlijk koffiedik kijken, maar dat het omlaag zal gaan staat vast. Vorig jaar wist de prijs voor de beste kwaliteit zich tot eind april te handhaven op een niveau van boven € 6,50 per kilo. Dat had ook te maken met de tot dan toe in verhouding beperkte aanvoer. Volgens twee marktkenners zou iets vergelijkbaars dit jaar ook het geval kunnen zijn.

Nog niet alle ruggen getrokken

In teelttechnische zin is het nog steeds niet gelukt om op alle percelen de ruggen op te ploegen en folie te leggen. Zelfs het loof is op enkele percelen nog niet bewerkt. Dat heeft alles te maken met de aanhoudende buien, waardoor de percelen maar niet goed willen opdrogen. Een aantal telers is het wel gelukt om al vroeg minitunnels te plaatsen. Bij de telers die dat pas later lukte, begint de aanvoer eigenlijk na Pasen pas op gang te komen. De warmte van afgelopen weekend zal daarbij nog een handje geholpen hebben.

Inmiddels komt er uit alle teeltsystemen dan ook aanbod, waarbij het verwarmde seizoen geleidelijk op zijn einde loopt. Dat seizoen is naar tevredenheid verlopen. Maar het traditionele seizoen moet echt nog op gang komen. Mogelijk ontstaat daardoor een piek in de aanvoer als dat gaat samenvallen met nog lopende aanvoer vanuit de onverwarmde minitunnels.

Aanvoer ZON fruit & vegetables

In week 9 werden bij ZON fruit & vegetables voor de klok in totaal 465 colli van 5 kilo aan asperges aangevoerd, goed voor 2,3 ton. Vrij geleidelijk liep dat aanbod op naar 23,5 ton in week 12. In de week 13, de week voor Pasen, was er een ruime verdubbeling met ruim 49 ton. In de week na Pasen zat het aanbod in vier dagen op 31,8 ton.

Aanvoer The Greenery

In week 9 werden bij The Greenery voor de klok in totaal 416 colli van 5 kilo aan asperges aangevoerd, goed voor 2,1 ton. Bij The Greenery liep het klokaanbod wat sneller op dan bij ZON, met een aanvoer van 12,4 ton in week 10 en 20,4 ton in week 11. In de daarop volgende week zakte de aanvoer iets tot 18,9 ton. In de week voor Pasen steeg de aanvoer weer naar 24,5 ton, met 70% van die aanvoer in de eerste drie dagen. Dat de aanvoer voor de klok vervolgens afneemt, valt te verklaren uit de toenemende vraag van de supermarkten. In de week na Pasen zat het aanbod op 21,9 ton.

Lees meer artikelen over asperge of bekijk actuele marktprijzen via GFactueel.nl/markt

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin