Vollegrond

Achtergrond

Innovatieve ruggentrekker voor witlof en peen

Machinefabrikant Struik in Wieringermeer heeft een ruggentrekker ontwikkeld voor teelten als peen en witlof, waarmee de ruggen in twee stappen wordt opgebouwd. Deze aanpak moet resulteren in een toplaag fijn verkruimelde grond waarin het zaad vlot kan ontkiemen.

Het apparaat is een doorontwikkeling van de machine die het bedrijf vorig jaar samen met De Vries Witlof ontwikkelde voor de teelt van witlofwortels op brede ruggen, met een hart-op-hartbreedte van 1 meter. In deze machine liggen twee rotorasssen met een verschillende werkdiepte voor de opbouw van de ruggen.

Twin-rotor

De recent ontwikkelde machine –aangeduid als Twin-rotor- maakt conventionele ruggen op een onderlinge afstand van 75 centimeter, eveneens met twee rotorasssen voor de opbouw van de ruggen. De hoofdrotor werkt maximaal 25 centimeter diep en zorgt voor voldoende losse grond om de ruggen te vormen. De rug wordt vervolgens gevormd in de aanaardkap. Hierin is een overtopfrees geplaatst die de bovenste 4 centimeter van de toplaag nogmaals bewerkt tot een fijn verkruimeld zaaibed. Dat kan bij rijsnelheden tot 7 km/u, aldus Struik. De machinefabrikant combineert de Twin-rotor met een nieuwe, 3 meter brede frees, de Varix 3000.

Bekijk de film die Groenten & Fruit vorig jaar maakte van de beddenvormer voor witlof

Of registreer je om te kunnen reageren.