Doorgaan naar artikel

‘Waarschijnlijk nog meer lijken in de kast’

Aik Ruiter van Collectieve Onderneming Ruiter (C.O.R.) in Oostwoud oogst sinds 2 april witlof van het ras Flexine.

Een slechte partij is in de planning naar voren gehaald en een goede partij Topscore naar achter geschoven. “Er zit veel kopphytophthora in”, verklaart hij half april de strategie.“We hebben de partij opgezet, maar ik had er wel meer van verwacht. In plaats van 60 kilo, oogsten we 20 kilo van een bak. De rest komt niet op of moeten we weggooien.” Desgevraagd vult hij aan dat 4 hectare wortels als veevoer is weggegaan. “Die wortels waren gerooid, gesorteerd en in de koeling gereden. Maar uit de proeftrekken hebben we geconcludeerd dat het niet de moeite waard was ze te behouden.”

Vroeger zaaien

Het natte najaar van 2023 heeft grote gevolgen voor de voorraad witlofwortelen. Ruiter vermoedt dat er nog meer lijken uit de kast zullen vallen. “Veel collega’s zullen ook vroeger zaaien en eventueel onder plastic vervroegen om eerder naar de trek van nieuwe wortels over te kunnen schakelen.”

Hoge uitvalspercentages

Ondertussen blijven ze bij C.O.R. scherp op de kwaliteit. Behalve regelmatig een proeftrek van iedere partij, wordt het klimaat in de koelcel in de gaten gehouden. Is het op bepaalde plaatsen warmer, dan worden de kisten omgereden. Al met al is een uitvalspercentage van 10 tot 15% in de proeftrek dit jaar volgens Ruiter heel gewoon. “Bij de definitieve trek kan dat wel 20% zijn.”

Meerprijs berekend

In het handelskanaal worden deze verliezen deels goed gemaakt. “Tolpoort Vegetables U.A. verkoopt 50% van de productie op contracten. Bij het opstellen van deze contracten heeft Tolpoort Vegetables U.A. een meerprijs berekend.” Inkopers die voor weekprijzen gaan, hebben dit jaar dan ook meer moeten betalen dan in andere jaren. Ruiter: “Tolpoort Vegetables U.A. geeft aan dat de prijs er goed op is gebleven, alleen momenteel is het wat rustig. Dat geldt voor meerdere groenten.”

Auteur: Marga van der Meer

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Aik Ruiter

Witlofteler in Oostwoud (Noord-Holland)

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin