Home

Nieuws 3 reacties

‘Winkelverkoop bioproducten eenvoudig te vergroten’

Ketenorganisatie BioNext wil de aantrekkingskracht voor biologische producten op de winkelvloer vergroten.

BioNext wil met GroentenFruit Huis een pilot opzetten, gericht op grotere winkelketens en met financiële steun uit de pot voor de Europese Green Deal. Dat moet leiden tot een extra impuls voor biologische productie.

Volgens certificeerder Skal Biocontrole steeg het biologisch landbouwareaal afgelopen jaar met bijna 4.500 hectare, ofwel 5,9%. De oppervlakte komt daarmee uit op bijna 69.700 hectare. Het overgrote deel van deze groei is het resultaat van uitbreiding op bestaande bedrijven, aldus Skal. Het aantal agrarische bedrijven dat overschakelde van gangbaar naar biologisch bleef beperkt tot 94. Die trend is al langer gaande, het topjaar was 2015 met 205 omschakelaars.

Consument aan zet

Directeur Michaël Wilde van Bionext noemt de productieontwikkeling positief, maar hoopt dat meer gangbare bedrijven zich geroepen voelen over te stappen naar de biologische aanpak. Volgens hem moet die stimulans uit de eerste plaats uit de markt komen: meer consumenten moeten doelbewust kiezen voor bioproducten en daarmee het perspectief voor potentiële omschakelaars vergoten. Het huidige agrarische bio-aandeel is 3,2%, dat is aanzienlijk minder dan in Duitsland en in de Scandinavische landen. Zo’n 40% van de Nederlandse biologische productie wordt geëxporteerd.

Artikel gaat verder onder de grafiek

Kleine aanpassingen

De verkoopbereidheid van consumenten voor biologische producten is al te bevorderen door op de winkelvloer kleine aanpassingen uit te voeren, stelt Wilde van Bionext, bijvoorbeeld door meer schapruimte, een concurrerende prijs in vergelijking met gangbare producten en communicatie over waarom een biologisch product wat duurder kan zijn. Wilde baseert zich op een pilot in twee supermarkten in Gelderland met melk. De aanpassingen resulteerden in de ene supermarkt in een verschuiving van het aandeel biomelk van 12 naar 47% (+35 procentpunt), en in de andere in een verschuiving van 29 naar 43% (+14procentpunt).

Lees ook: 13% groenten supermarkt nu biologisch

Hulp van Green Deal

De Bionext-directeur hoopt dit jaar een vergelijkbare proef voor groenten en fruit van de grond te krijgen. “Ik ga daarvoor in gesprek met GroentenFruit Huis. Ik hoop daarnaast op financiële hulp van de Europese Green Deal. Daarnaast spreken we met het CBL, om de supermarktketens een extra stimulans te geven meer ruimte en aandacht te geven aan bio. Dat vertaalt zich direct in meer perspectief voor agrarische producenten.”

Laatste reacties

 • P. Verschuren

  Een kind kan begrijpen dat deze getallen niet matchen en dat dit wijst op grootschalige fraude met omkatten van gangbaar product naar bio.

  Het aandeel in het productieareaal is 3,2%. Dat betekent dat de productie tussen de 1,6 en 2,5 % bedraagt afhankelijk of je ervan uit gaat dat de productie bij biologisch de helft tot 80% is van gangbaar. Het ene gewas is het andere niet, maar eerlijk gezegd lijkt 50% me al geflatteerd laat staan 80% maar vooruit stel dat het zo is.

  De winkelverkopen komen op 13,6 %. Ga je ervan uit dat de prijs 2 maal zo hoog is dan zou dit in volume neer komen op 6,8%. Waar komt dit volume dan vandaan want we hebben net uitgerekend dat het geproduceerde volume 1,6 tot 2,5% is? Hebben we het nog niet eens gehad over de extra derving door een lagere omloopsnelheid en slechtere kwaliteit.

 • P. Verschuren

  Komt er dan een slimmerd vertellen dat dit geïmporteerd wordt. Laat me dan niet lachen want in heel Europa is het hetzelfde verhaal. Is er iemand die gelooft dat biologische asperges uit Peru werkelijk biologisch zijn....Ja, ze staan daar bekend om hun efficiënte administratie en vooruitstrevende techniek ....of was het corruptie... Elders uit de wereld waar de mensen blij zijn als ze wat te eten hebben kweken ze echt niet volgens de hier geldende biologische normen. Geen kunstmest en gewasbescherming gebruiken omdat je deze niet kunt betalen is nog geen teelt die certificering waardig is.

  De ACM moet hier onderzoek naar doen want de consument wordt belazerd.

 • Huib Rijk

  Ha die Peter, je ziet in de cijfers het bewijs dat er sprake is van grootschalige fraude. Ik kan je gereken niet helemaal volgen, maar ik zie geen bewijs van fraude. De cijfers kunnen ook wat anders inhouden. Nederland heeft vruchtbare gronden. In ons gebied Flevoland zie ik een fikse verschuiving van akkerbouw naar allerlei groentes (gangbaar). Dat voordeel geldt met name ook voor bioteelt. En van biogroentes wordt denk ik minder geëxporteerd (bijv geen 80% maar slechts 60%). Het aandeel melkveebedrijven is bio veel lager juist omdat de concurrentiepositie daarvan moeilijker is. En van de biomelk wordt waarschijnlijk bijna nul geëxporteerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.