Doorgaan naar artikel

‘Winkelverkoop bioproducten eenvoudig te vergroten’

Ketenorganisatie BioNext wil de aantrekkingskracht voor biologische producten op de winkelvloer vergroten.

BioNext wil met GroentenFruit Huis een pilot opzetten, gericht op grotere winkelketens en met financiële steun uit de pot voor de Europese Green Deal. Dat moet leiden tot een extra impuls voor biologische productie.

Volgens certificeerder Skal Biocontrole steeg het biologisch landbouwareaal afgelopen jaar met bijna 4.500 hectare, ofwel 5,9%. De oppervlakte komt daarmee uit op bijna 69.700 hectare. Het overgrote deel van deze groei is het resultaat van uitbreiding op bestaande bedrijven, aldus Skal. Het aantal agrarische bedrijven dat overschakelde van gangbaar naar biologisch bleef beperkt tot 94. Die trend is al langer gaande, het topjaar was 2015 met 205 omschakelaars.

Consument aan zet

Directeur Michaël Wilde van Bionext noemt de productieontwikkeling positief, maar hoopt dat meer gangbare bedrijven zich geroepen voelen over te stappen naar de biologische aanpak. Volgens hem moet die stimulans uit de eerste plaats uit de markt komen: meer consumenten moeten doelbewust kiezen voor bioproducten en daarmee het perspectief voor potentiële omschakelaars vergoten. Het huidige agrarische bio-aandeel is 3,2%, dat is aanzienlijk minder dan in Duitsland en in de Scandinavische landen. Zo’n 40% van de Nederlandse biologische productie wordt geëxporteerd.

Artikel gaat verder onder de grafiek

Kleine aanpassingen

De verkoopbereidheid van consumenten voor biologische producten is al te bevorderen door op de winkelvloer kleine aanpassingen uit te voeren, stelt Wilde van Bionext, bijvoorbeeld door meer schapruimte, een concurrerende prijs in vergelijking met gangbare producten en communicatie over waarom een biologisch product wat duurder kan zijn. Wilde baseert zich op een pilot in twee supermarkten in Gelderland met melk. De aanpassingen resulteerden in de ene supermarkt in een verschuiving van het aandeel biomelk van 12 naar 47% (+35 procentpunt), en in de andere in een verschuiving van 29 naar 43% (+14procentpunt).

Lees ook: 13% groenten supermarkt nu biologisch

Hulp van Green Deal

De Bionext-directeur hoopt dit jaar een vergelijkbare proef voor groenten en fruit van de grond te krijgen. “Ik ga daarvoor in gesprek met GroentenFruit Huis. Ik hoop daarnaast op financiële hulp van de Europese Green Deal. Daarnaast spreken we met het CBL, om de supermarktketens een extra stimulans te geven meer ruimte en aandacht te geven aan bio. Dat vertaalt zich direct in meer perspectief voor agrarische producenten.”

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin