Doorgaan naar artikel

Chaos op aspergemarkt na wegvallen aanvoer

De aspergeprijzen zijn de afgelopen dagen fors opgelopen door de wegvallende productie op de velden. Dat leidt tot enige paniek op de afzetmarkt.

De marktsituatie is compleet veranderd in een week tijd. Prijzen op de vrije markt kwamen op maandag 10 juni tussen de € 10 en € 13 te liggen. Een week geleden was dat € 8 per kilo. Groothandelaren en horeca zelf bellen stad en land af om aan asperges te komen.

De situatie op de vrije markt is bijzonder. Er zijn te weinig asperges voor de laatste weken van het seizoen. Op veel percelen is de oogst gestaakt, vooral door waterproblemen. Er wordt ook veel dun gestoken. Alleen hebben restaurants nog niet gerekend op een vroeg seizoenseinde, de menukaarten zijn er niet op aangepast. Ook zijn nog asperge-activiteiten gepland en evenementen.

Dat leidt ertoe dat telers die ook hun eigen afzet doen, soms buitengewone maatregelen nemen. Dit is overmacht, waardoor zij aan tamelijk vaste prijsafspraken niet willen voldoen. Als er een prijsrange is afgesproken tussen € 6 en € 9 per kilo, leidt een teler nu verlies op de dagmarktprijs van € 12 per kilo. Omdat de telers nu niet aan hun kilo’s komen, kunnen zij niet anders dan de vrije markt te gaan beleveren, of de eigen boerderijwinkel voorrang te geven. Dat leidt dan soms tot discussie met afnemers.

Supermarktprijzen

Supermarktprijzen liggen voor asperges nu rond de € 12 per kilo. Veel contracten zijn op basis van weekprijzen afgestemd. Het lijkt daarom lastig handhaafbaar deze winkelprijzen, maar een hogere prijs is bijna niet voor te stellen.

Geen extra acties

Vorig jaar om deze tijd zakte de aspergeprijs juist naar € 4,50 en konden supermarkten extra acties inplannen. Dat is nu zeker niet mogelijk. Ook aan klasse 2 grof product is niet te komen, blijkt uit de veilingoverzichten en toelichting door de handel.

Lees meer artikelen over asperge of bekijk actuele marktprijzen via GFactueel.nl/markt

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin