Doorgaan naar artikel

Wachten op droog weer om regenkappen te plaatsen op bessen

Biodynamisch kleinfruitteler Willemien Brouwer in Ingen spuit geen enkel middel, ook geen biologisch middel. Onkruid, plaagbeestjes en ziektes weet ze toch op afstand te houden.

Willemien Brouwer is als we haar op 17 april bellen net bezig om met de hand de rupsen van de bessenglaswesp uit de kruisbessen te verwijderen. Het is al de tweede ronde die ze maakt en ze vindt er nu al heel wat minder dan bij de eerste ronde. De rupsen of larven van de bessenbladwesp vreten aan de bladeren en als je niets doet dan kunnen ze bij kruisbessen echt de hele plant kaalvreten.

Als biodynamische kleinfruitteler spuit Brouwer niet. Tot op heden is het in elk geval in de afgelopen jaren gelukt ook zonder biologische middelen te spuiten. Bij rode bessen kan mogelijk meeldauw spelen en het ras Junifer is extra gevoelig, maar ze heeft besloten om het eerst aan te kijken. Om met biologische middelen meeldauw te bestrijden, moet je wel vroeg beginnen.

Trossen dunnen

In de rode bessen is ze gestart met het uitdunnen van de trossen bij het vroege ras Junifer. Bij rode bessen wil je een beperkt aantal trossen aan de plant die dan tot mooie lange trossen met grote bessen uitgroeien. Kleine trosjes die niet de potentie hebben worden nu met de hand eraf getrokken. Bij het late ras Rovada ontwikkelen trossen zich veel later en hierbij speelt dit nog niet.

Bij rode bessen, kruisbessen en bramen is Brouwer aan het opschonen. Door handmatig jonge uitlopende knoppen die te laag zitten eraf te halen, hangen er straks geen takken en vruchten veel te laag. Daarmee voorkom je dat ze onder modder komen.

Regen spelbreker

De bramen heeft ze al van de regenkappen voorzien. Daar zijn het de bekende ijzeren bogen met dwarsplanken waarover je vanaf de grond het plastic overheen kunt trekken. Boven de frambozen en bessen werkt ze met een ander systeem van hagelnetten en regenfolie. Daarvoor heb je een hoogwerker nodig om het erop te leggen. Daar is het nu wachten op droog weer voordat de hoogwerker weer kan rijden en de overkapping erop komt te liggen.

Rolhak tegen onkruid

Het onkruid begint nu met alle regen en warmer weer volop te groeien. Bij de mechanische onkruidbestrijding zet ze een rolhak in maar dat gaat met alle regen nu ook niet. De rolhak werkt met een schijf de grond om en gooit het ook wat tussen de planten waardoor daar ook minder onkruid kiemt. Ze combineert machinale onkruidbestrijding altijd met het handmatige verwijderen van het onkruid.

Voor de bemesting gebruikt ze biodynamische vaste rundermest en compost. Maar om deze te kunnen uitrijden, wacht ze ook op droog weer.

Biomasters nieuwe afzetpartner

In de winter was Brouwer met hun clubje van biologische fruittelers nog op zoek naar een nieuwe afzetcoöperatie omdat coöperatie Nautilus er mee ophield. Nu laat ze weten dat Biomasters, dat onder Koninklijke Fruitmasters valt, vanaf dit seizoen de afzet gaat verzorgen.

Auteur: Wouter van Teeffelen

Share this

Willemien Brouwer
Willemien Brouwer

Biodynamisch kleinfruitteler in Ingen (Gelderland)

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin