Glas

Nieuws

13% groenten supermarkt nu biologisch

Zowel de productie als de afzet in de biologische open teelt groeide in 2019, meldt Bionext.

Van de verkochte groenten in supermarkten is 13% biologisch. In 2019 groeide zowel productie als afzet in de open teelt. Dat blijkt uit cijfers van Bionext. Net als in voorgaande jaren groeien plantaardige sectoren sterker dan de dierlijke. Akkerbouw en tuinbouw waren in 2019 met 10% de snelste groeiers (in het aantal bedrijven).

Qua waarde kleiner aandeel

Is één op de acht groentes die supermarkten verkopen nu biologisch in volume, in waarde is het aandeel beperkter. Het lijkt erop dat vooral grote bulkproducten als peen voor dat aandeel van 15% biologisch leiden. Voor AGF is het marktaandeel biologisch in waarde 4,4%. Dat groeide in 2019 naar € 181 miljoen.

Biologische AGF is vergeleken met andere verscategoriën in de supermarkten wel de grootste categorie. De meeste groei zit in de omzet biologische eieren, blijkt uit de cijfers van Bionext.

Btw schrappen op biologisch

Bionext stelt dat de groei in supermarkten stagneert en om aan Europese plannen voor 25% bio-areaal in 2030 te voldoen, zijn meer maatregelen nodig. Om de groei verder te faciliteren roept Bionext het kabinet op de btw te schrappen en ervoor te zorgen dat alle cateringkeukens van de overheid in 2026 alleen nog maar biologisch eten serveren.

Meer geld biologisch onderzoek

Naast het schrappen van het lage btw-tarief op biologisch vlees, groente en fruit, zou Nederland meer moeten doen aan consumentenvoorlichting. Zo zou minister Schouten volgens de organisatie meer moeten doen om het Europese biologische keurmerk onder de aandacht te brengen.

Ook wil Bionext dat een kwart van het totale onderzoeksbudget van de overheid wordt gestoken in onderzoek naar biologische landbouw en voeding.

Of registreer je om te kunnen reageren.