Home

Nieuws

Hoogste winkelprijs groente en fruit ooit in juni

In juni werden niet eerder zulke hoge prijzen voor verse groente, fruit en diepvriesgroente gemeten voor die maand.

Dat blijkt uit inflatiecijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In juni bereikte de groenteprijs een index van meer dan 108 punten, mede gestuwd door de btw-verhoging van 2019. Ook gecorrigeerd voor die verhoging lagen de prijzen boven het niveau van andere jaren.

Ook op afzetmarkt redelijk stabiel

De maand juni was op de afzetmarkt ook redelijk stabiel; prijsdruk ontstond tegen het einde van de maand en zette in hevigheid door aan het begin van juli. Een prijscorrectie lijkt dan ook voorspelbaar voor deze maand.

Vers fruit

De prijzen voor vers fruit stegen sterk in juni. Tegen het einde van het afzetseizoen Hollands hardfruit lopen prijzen traditioneel op, maar dit jaar zijn met name perenprijzen stevig gestegen. Ook de aardbeienprijzen waren in orde in die maand.

Goede vraag naar diepvriesgroente

Voor de consument was tijdens de coronacrisis diepvriesgroente een alternatief om in huis te hebben. De vraag was goed. Hoewel de prijzen weer wat terugveerden in die maand ten opzichte van mei, zijn de prijzen niet eerder zo hoog gemeten als vorige maand. Hier zal door nieuwe oogst en voorraden een prijsdaling te verwachten zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.