Home

Nieuws

Ongunstige harde brexit lijkt van de baan

Een voor Nederlandse leveranciers ongunstige harde brexit lijkt voorlopig van de baan.

Dat is de uitkomst van een stemming in het Britse Lagerhuis woensdag 13 maart. Zo’n harde brexit zou de positie van Nederlandse leveranciers op de Britse markt bemoeilijken ten opzichte van leveranciers van buiten de EU. Voor veel producten zou geen importheffing opgelegd worden voor leveranciers van buiten de EU, bleek uit plannen. Het Lagerhuis sprak zich woensdag uit tegen zo’n no-dealbrexit.

Niet geheel van de baan

Het was eigenlijk de bedoeling dat parlementariërs alleen de kans zouden krijgen zich uit te spreken tegen een no-deal brexit per 29 maart. Nu is besloten dat het parlement onder alle omstandigheden tegen een brexit zonder deal is, ook na een eventueel uitstel. De uitkomst van de stemming betekent niet dat zo’n no-dealbrexit nu definitief van tafel is. Dat zou vereisen dat alsnog een deal wordt aangenomen of dat de Britse uittreding uit de EU niet doorgaat.

Onzekerheid blijft

May benadrukte woensdagavond na de stemming dat nog steeds moet worden besloten hoe het nu verder moet. “We kunnen vertrekken met de deal waar deze regering de afgelopen 2 jaar over heeft onderhandeld”, zei de premier. “We kunnen vertrekken met die deal en daar vervolgens een tweede referendum over houden. Maar dan riskeren we dat de brexit helemaal niet doorgaat.”

Stemming uitstel

De Lagerhuisleden mogen donderdag 14 maart afzonderlijk stemmen over de vraag of het vertrek van hun land uit de EU moet worden uitgesteld. De Britse regering zou zo’n verlenging van de huidige deadline op 29 maart dan moeten regelen met de EU. Daar moeten de andere EU-lidstaten wel unaniem mee instemmen.

Of registreer je om te kunnen reageren.