Glas

Nieuws

‘Marokkaanse tomaten goedkoper bij harde brexit’

Een harde brexit kan betekenen dat Europese groente- en fruitleveranciers een nadeel ondervinden ten opzichte van Marokkaanse.

Dat zei Robert Hardy, commercieel directeur van Oakland Invicta vrijdag op een brexitcongres op de Fruit Logistica beurs in Berlijn. De logistiekdeskundige en adviseur van de Britse overheid, schetste een beeld van mogelijke gevolgen van een harde brexit.

Lees verder onder de tweet.

Importheffingen

Marokkaanse tomatentelers kunnen profiteren van zo’n Britse scheiding van Europa zonder overeenkomst over toekomstige handel. “Het Verenigd Koninkrijk heeft nu een vrijhandelsverdrag met Marokko via de EU. Bij een harde brexit is het logisch dat het Verenigd Koninkrijk vasthoudt aan dat vrijhandelsverdrag met Marokko, terwijl er voor Europees product zonder vrijhandelsverdrag extra importheffingen ontstaan.”

Lees verder onder de foto.

Robert Hardy, commercieel directeur Oakland Invicta. - Foto: Oakland Invicta
Robert Hardy, commercieel directeur Oakland Invicta. - Foto: Oakland Invicta

Vestiging in Verenigd Koninkrijk

Het is één van de mogelijke uitkomsten van de huidige brexit-onderhandelingen. Hardy wees op belangrijke recente ontwikkelingen in de brexit-voorbereidingen. De Britse overheid heeft een regeling gelanceerd waardoor import van voeding versneld kan worden afgehandeld, de Transitional simplified procedure (TSP). Daarvoor moeten bedrijven wel een vestiging openen in het Verenigd Koninkrijk (VK). Het lijkt erop dat Nederlandse exporteurs dan sneller een vestiging zullen openen overzees. De regeling werd 3 dagen geleden aangekondigd.

Lees verder onder de tweet.

Vertrouwen in techniek

Volgens Hardy komt elke seconde een pallet vracht het VK binnen. Hardy verwacht niet dat er rijen vrachtwagens zullen ontstaan om Engeland binnen te komen, maar wel files bij het verlaten van het land. Volgens Hardy zijn er grote voordelen te behalen met het inklaren van vracht op de plek van verlading in het exportland en afhandeling bij aankomst in Verenigd Koninkrijk. Met de nieuwe TSP-regeling krijgen de exporteurs ook meer tijd om hun douanezaken af te handelen. Exporteurs moeten wel voorbereid zijn op het extra papierwerk dat op ze af zal komen in elke uitkomst waarbij het VK de EU verlaat.

Importtarief

Wel wees hij schrikverhalen van hoge importheffingen van de hand die ingaan via de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Volgens Hardy heeft Engeland de tarieven nog helemaal niet bekend gemaakt, en ligt er een aanvraag bij WTO. “Dat is echt knip en plakwerk geweest die aanvraag omdat het in kilo’s en euro’s is opgeschreven. Dat laat zien hoe chaotisch alles verloopt in Engeland.” Hardy wees op beschikbare Britse handboeken waarmee de ontwikkelingen in Engeland gevolgd kunnen worden.

Lees ook: Ongekend tumultueuze exportmarkt groente en fruit

Of registreer je om te kunnen reageren.