Doorgaan naar artikel

FruitMasters: clubaardbeien uit zaad Limgroup

Limgroup en FruitMasters hebben een overeenkomst getekend op de vakbeurs Fruit Logistica over exclusieve rechten op aardbeien uit zaad van Limgroup. Die partij voorspelt een omwenteling op de markt, ook op gebied van duurzaamheid en een einde aan het gif-imago van aardbeien.

Limgroup lanceerde recent zijn eerste aardbeienvariëteit, opgekweekt uit zaad. Jarenlang waren klonale aardbeien de norm, maar de doorbraak van F1 Hybrid Strawberries zal de industrie naar een duurzamer en meer toekomstbestendig niveau tillen. Volgens Limgroup is dit pas het begin van een proces om grote stappen te zetten in smaak en ziektebestendigheid, zei directeur Vincent Deenen van Limgroup. “Er is een lijst met de dirty dozen, de twaalf groente- en fruitproducten met de meeste impact op het milieu. De aarbei staat bovenaan. Ik durf te voorspellen dat de aardbei naar plaats dertien gaat met deze ontwikkeling. We zien ook grote mogelijkheden om op smaak grote stappen te zetten.”

Eigen retailconcept FruitMasters

FruitMasters gaat het ras bij telers onderbrengen. Niet als proef, maar om direct afzet voor te vinden in supermarkten. Dat zal gebeuren met een eigen concept en marketingaanpak, zei directeur Adriaan Vis bij de ondertekening van de overeenkomst. Hoeveel areaal FruitMasters-telers zullen zetten, is nog niet duidelijk. De eerste ervaringen zijn in ieder geval goed. Ook kan Vis niet zeggen hoe groot dit segment is over een jaar.

Samen met de kennis van de Limgroup kunnen we zorgen voor een revolutie binnen de aardbeiensector

Vis: “Als bronleverancier zijn wij continu op zoek naar nieuwe rassen en innovaties die van toegevoegde waarde zijn voor onze telers en handelspartners. Na de eerste gesprekken over dit nieuwe type aardbei waren we direct enthousiast over het potentieel van deze innovatie. Samen met de kennis van de Limgroup kunnen we zorgen voor een revolutie binnen de aardbeiensector, waarvan zowel telers, partners en consumenten profiteren.”

Radicale verandering

Deze innovatie zal naar verwachting radicale veranderingen brengen in de keten met ook nieuwe kansen. Plantenkwekers starten met schoon basismateriaal en benutten hun productiefaciliteiten beter. Ook biedt het nieuwe automatiseringsmogelijkheden in de teelt en wordt de productiecyclus van planten drastisch verkort van 2 jaar naar 16 weken. Bovendien bieden aardbeien uit zaad de mogelijkheid de opkweek van planten naar binnen te verplaatsen waardoor temperatuur, belichting en hygiëne nóg beter te controleren zijn.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin