Home

Nieuws

Markt: Weekprijzen groente in lijn vorige jaren

Een opleving van vollegrondsgroente en vaste prijzen bij glasgroente zijn zichtbaar in de meerjarige prijsvergelijking van Belgische uitbetaalprijzen voor week 44.

Over de laatste vier jaar bezien zijn de uitbetaalprijzen op de Belgische veilingen behoorlijk in lijn met elkaar. Bij glasgroente kan voor allevier de basisproducten gezegd worden dat de prijs mee kan in de vergelijking. De prijsvorming in week 44 bij losse tomaten is opvallend op de Belgische veilingen. De middenprijs van € 0,84 was de laatste drie jaar dezelfde in week 44. In 2016 was dat € 0,81 per kilo. Hier maakt week 44 dus geen verschil in de eindafrekening van de telers.

Komkommer en aubergine

Bij komkommer zijn de middenprijzen scherp schommelend de laatste vier jaar in week 44. Daar wijkt dit jaar de weekprijs van af. Er wordt met € 0,37 een nog altijd respectabele middenprijs betaald door afzetorganisaties als BelOrta met Nederlandse telers en aanvoer. Bij kleinere producten als aubergine kiezen veel Belgische supermarkten nog wat langer voor Belgisch product, waardoor de prijzen niet meer maatgevend zijn voor de Nederlandse markt.

Bij de prijs van vollegrondsgroente valt de middelmaat op. Over vier jaar bezien zijn de prijzen niet slecht, maar ook zeker geen uitschieters. Voor een aantal producten is dit het staartje van het seizoen, voor prei, witlof en spruiten zeker niet. De prijs in week 44 was duidelijk beter dan in week 43, met spruiten als beste stijger. De middenprijs liep op van € 0,89 naar € 1,14.

Klik hier voor actuele prijzen losse tomaat, rode paprika, komkommer, aubergine, witlof, prei, broccoli of spruiten.

Of registreer je om te kunnen reageren.