Home

Nieuws

Limburg wil eigen teeltcijfers provincie

De provincie Limburg en gemeentes willen een actueel landbouwinformatiesysteem opzetten om meer inzicht te krijgen in de Limburgse sector.

De partijen werken aan voorstellen in het kader van de Regionale Uitwerking Land- en Tuinbouw, een voor Limburg belangrijke economische sector. Dat schrijft de provincie in antwoorden op vragen van de SP over vergrijzing van de land- en tuinbouw in Limburg. Volgens de provincie is het vergrijzingscijfer in Limburg niet veel hoger dan elders in Nederland. De provincie noemt een gemiddeld percentage van 22,6 procent van oudere (65+) bedrijfshoofden op land- en tuinbouwbedrijven. Gemiddeld in Nederland ligt dat percentage op 22,1 procent.

De SP vroeg inzet van de provincie op deze bedrijven, maar de provincie laat dat nu achterwege. Het stimuleringsprogramma 'Limburgse land- en tuinbouw loont' gaat een nieuwe fase in en bedrijven kunnen daarvoor zelf punten aandragen. De provincie zal dus het bedrijfsleven zelf ondervragen over knelpunten. Als mogelijke verklaring voor het hoge aantal 65+-ers in de primaire sector geeft de provincie de mogelijk lage waarde van de kleine verouderde bedrijven. Ook is landbouw een way of life, stelt de provincie.

Of registreer je om te kunnen reageren.