Home

Nieuws

ABN Amro: teler krijgt inzicht in marge keten

De bank ABN Amro verwacht dat verticale samenwerking de komende jaren groeit en dat retail meer open staat voor volledige samenwerkingsmodellen.

De bank is positief over samenwerkingsmogelijkheden die telers volledige inzicht geven in verkoopcijfers en prijzen van retail. Alle schakels van de keten profiteren van zulke openheid, stelt de bank in het rapport Visie op food over de handel in groente en fruit. “Kwekers en handelaren krijgen hierdoor inzicht in productinformatie, verkoopcijfers, marges en derving. De potentie hiervan is groot: meer omzet, hogere marges en lagere dervingskosten.”

Over de groenteteelt onder glas zegt de bank dat het aantal bedrijfsovernames toeneemt. De schaalvergroting blijft. De omvang van een gemiddelde glasgroentebedrijf is 3,05 hectare. Bijna 300 bedrijven hebben een areaal groter dan 5 hectare.

Verder verwacht de bank dat de export zich op het huidige niveau kan handhaven, hoewel de concurrentie sterk is. Kwaliteit leveren tegen een goede prijs is niet meer voldoende. ABN-Amro spreekt zich uit vòòr GMO, maar alleen als ze worden gebruikt voor marktgerichte investeringen.

Of registreer je om te kunnen reageren.