Doorgaan naar artikel

Enza Zaden koopt zaadproductiekas op aardwarmte van Balk Wevershoof

Enza Zaden heeft de zaadproductiekassen van Balk Wervershoof overgenomen. De zaadbedrijven werkten al jarenlang samen.

Klaas en Cees Balk hebben de aandelen van het bedrijf overgedragen aan Enza. Het bedrijf blijft daarmee zaad produceren in opdracht van Enza. Balk Wervershoof heeft drie kassen van in totaal 42.000 vierkante meter. De afgesloten kassen volgen uit het GSPP-certificaat (Good Seed & Plant Practices), om gevolgen van een eventuele ziekte in het gewas te beperken. Het bedrijf is sinds 2000 gevestigd in Wervershoof. Daar wordt sinds enkele jaren met aardwarmte verwarmd.

Balk Wervershoof produceert al bijna zestig jaar exclusief voor Enza Zaden tomaat, komkommer en paprikazaad. Ook de verwerking van de vruchten en het winnen van het zaad gebeurt op het bedrijf in een extractiemachine.

Personeelskrapte in zaadsector

Balk Wervershoof laat het handmatige bestuiven van de planten over aan vooral dames. Zij hebben de juiste motoriek voor het werk, stelde het bedrijf in 2022 in een interview in Noord-Hollands Dagblad. Dat interview was bedoeld om het werk in de kassen te laten zien. De zaadsector kampt met grote personeelstekorten. Een tomaat in de zaadproductiekas bevat voor € 300 aan zaad, stelde het bedrijf in dat interview.

Jaap Mazereeuw, directeur van Enza Zaden is blij met de overname van Balk Wervershoof: “We werken al lange tijd prettig samen met Balk Wervershoof. Het bedrijf produceert hoogwaardige zaden en er werken zeer ervaren en vakkundige medewerkers. We zijn er trots op dat we deze kennis nu kunnen toevoegen aan ons bedrijf.”

De omzet van Enza Zaden bedroeg in 2022 € 401,4 miljoen. Dat is een stijging van bijna 10%. De nettowinst daalde door kostenstijging naar € 68,2 miljoen.

Lees ook: Zaadfirma’s investeren in schoon zaad en robuuste rassen

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin