Glas

Nieuws

Greenyard: Grote volumes op diverse afzetmarkten

De volumes verse en bewerkte groente bij Greenyard liggen op veel afzetmarkten hoger dan normaal door de coronacrisis.

Greenyard lijkt met zijn focus op directe belevering aan grote internationale supermarktketens voorlopig weinig kwetsbaar voor de marktschommelingen na de coronacrisis. “Er gaan veel hogere volumes ook door onze keten omwille van het hamstereffect, maar ook omwille van de verplaatsing van de volumes van ‘out-of-home-consumptie’ naar ‘at-home-consumptie’”, laat het moederbedrijf van onder meer Bakker Barendrecht weten.

Het beursgenoteerde bedrijf heeft haar aandeelhouders nog geen mededelingen gedaan over de veranderde marktomstandigheden of resultaatverwachtingen. Dat hoeft ook niet. “Voorlopig staan we nog altijd achter onze verwachtingen voor het jaar.”

Geen logistieke problemen

Greenyard drijft handel met 19 van de 20 grootste supermarktondernemingen in Europa, stelt het bedrijf dat actief is in 25 landen. Greenyard heeft er hoop op dat de distributie vrijgesteld blijft van handelsbelemmeringen of coronamaatregelen. “Op dit moment worden de voedingsector en voedseldistributie ook gezien als cruciale sectoren door verschillende overheden. Dat lost reeds een deel van de problemen op in de logistiek en arbeid. Momenteel hebben we dan ook geen noemenswaardige problemen in de productie, maar draaien de collega’s wel enorme volumes.”

Volumes zullen slinken

Greenyard gaat er wel vanuit dat de hoge volumes zullen slinken door het afnemen van de hamsterwoede bij consumenten. Doordat horeca voorlopig dicht blijft, zal veel verkoop van groente en fruit via supermarkten blijven verlopen. Of de krapte daarmee aanhoudt, is onzeker denkt Greenyard. “Krapte op de markt zal grotendeels afhangen van hoe lang deze enorme volumes zich doorzetten, en hoe het nieuwe seizoen zich aankondigt. Op dit moment is dat dus nog niet helder.”

Ook marktleider Total Produce laat weten dat haar resultaatverwachtingen dit jaar door de coronavirus niet worden gewijzigd. Total Produce verwacht geen grote impact door de maatregelen.

Lees ook: Het coronavirus, wat betekent het voor mijn bedrijf?

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Of registreer je om te kunnen reageren.