Doorgaan naar artikel

Supers halen primeurprijs aardbeispecialisten onderuit

Het is voor groentespeciaalzaken lastig scoren met het primeurproduct aardbei. Supermarkten hanteren een scherpe actielijn. Op de vrije markt komt nu wel meer ontspanning.

Het zijn buitengewoon scherpe actieprijzen deze week. Albert Heijn vraagt € 2,99 voor 400 gram Nederlandse aardbeien, Hoogvliet vraagt zelfs € 2,49 per 400 gram en PLUS € 2,79. Dat is voor groentespeciaalzaken niet te evenaren met inkoopprijzen van € 3,50 aan het begin van deze week. Afgelopen week was de inkoopprijs voor deze inkopers op de vrije markt zelfs meer dan € 4 voor een pond aardbeien. Daardoor kunnen de speciaalzaken eigenlijk niet minder dan € 4,99 per pond vragen om geen marge te verliezen. Klanten zien die prijzen in de supermarkt en willen eigenlijk niet veel meer betalen.

Op kwaliteit kan de speciaalzaak het misschien nog wel winnen van de supermarkt, maar primeurproduct aardbei was de laatste weken niet de omzetmaker die het kan zijn voor deze categorie ondernemers.

Snelle uitbreiding aanvoer aardbeien verwacht

De dure periode in aardbeien is toe te schrijven aan een trage aanvoergroei afgelopen weken en dat in combinatie met een snel afnemend belang van Spaans kwaliteitsproduct. Bij de Belgische afzetorganisatie Hoogstraten leidde dat tot een middenprijs in week 16 en 17 van soms € 7 tot € 8 per kilo voor de betere kwaliteit Belgische en Nederlandse aardbeien, waar dat vorig jaar vaak niet meer dan € 6 was. Bij Hoogstraten is de verwachting dat de aanvoer aardbeien snel verder zal toenemen. Als deze week 1.000 ton wordt aangevoerd, zal dat volgende week 1.500 ton bedragen, met name door de aanvoergroei bij Elsanta.

Voor Elsanta lag de klokprijs afgelopen week (18 april) nog op circa € 3 per pond. Op 24 april was dat iets meer dan € 2,40. Daarmee ontstaat er voor inkopers op de vrije markt, zoals groentespeciaalzaken weer meer ruimte om prijzen in lijn te brengen met supermarkten. Een groothandel meldde woensdag 24 april een verkoopprijs van € 2,95 voor Sonsation, waar dat vorige week nog boven de € 4 lag.

Boven peil voorgaande jaren

Op de Duitse markt was in week 15 (de week voor vorige week) al sprake van een voorzichtige omslag. Op die markt komt Grieks, Italiaans, Spaans, Nederlands en Belgisch product samen. Bij Spaanse aardbei werd de grootste prijsdaling gezien. In Berlijn werd op de groothandel voor Spaans product nog maar € 3,09 betaald per kilo. Voor Nederlands product was dat € 8,70. Gemiddeld voor alle groothandelsmarkten in Duitsland werd voor Nederlands product € 8,38 betaald per kilo, € 0,14 minder dan in week 14, maar nog ruim € 0,60 boven het peil van vorig jaar. Die prijs voor Nederlands product bleef boven de € 8 in week 16 (vorige week).

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin