Vollegrond

Nieuws 1 reactie

Hamsteren door publiek leidt tot run op voorraden bonen

De grote vraag naar conservengroente zorgt ervoor dat voorraden bonen nu versneld worden aangesproken.

Bij handelaar en collecteur Termont & Thomaes in Biervliet is extra capaciteit gezet op bonenlevering aan conservenfabrikanten. “We zien een run op de bonen. We zijn op hoge snelheid aan het schonen om uit leveren aan conservenfabrikanten”, laat het bedrijf weten; het heeft telers onder contract voor bruine bonen, kapucijners en rode bonen.

Het bedrijf heeft een eigen voorraad bonen; bij de conservenfabrikanten staat voorraad gereed product. Beide worden nu sneller aangesproken, door een veranderde vraag van consumenten.

Veel meer afzet bonen, conservengroente

Afgelopen week is door klanten in de winkels namelijk fors meer conservengroente gekocht.

Fabrikant Oerlemans sprak in het Financieele Dagblad over 30% meer productverkoop.

Bij HAK viel de hamsterwoede samen met weekacties. De voorraden worden daardoor nog steviger aangesproken. Dat leidt tot extra capaciteit bij heel gewone voorraden. Die is niet zo groot als gehoopt, nadat afgelopen najaar veel product op het land bleef.

Of dat dit jaar tot meer teeltcontracten leidt voor bonentelers, kan Termont & Thomaes niet zeggen. “Mischien leidt dat tot iets meer teelt, maar de markt voor peulvruchten was al booming, alleen was de oogstopbrengst in 2019 niet groot. Het is een voordeel nu dat het slecht weer is geweest met een verlaat seizoen. Dan komt bonenteelt sneller in het vizier.”

Vanuit het buitenland zijn overigens beperkt bonen beschikbaar.

Voorraadpositie

Ook elders bij commissionairs lijkt het gevoel te bestaan dat meer contracten uitgegeven zullen worden. Of dat tot contractverbeteringen leidt, is niet te zeggen.

Peter Rijnhout, secretaris van Vigef, de Vereniging voor Nederlandse Groente- en Fruitverwerkende Industrie, wijst op de algehele voorraadpositie in de keten. Zich baserend op contacten met fabrikanten meldt hij dat de voorraad voldoende is. De fabrikanten hebben na lastige teeltjaren in 2016 en 2018 een redelijke oogst gehad in 2019. Veel van die voorraad ligt vast voor afnemers. Dat betekent dat bijkopen op de vrije markt wel lastiger is.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Eén reactie

  • P Verschuren

    De voedselketen is lean and mean en opereert in een zeer smalle bandbreedte. Over het algemeen valt het doordat het een goedlopende geoliede machine is niet op hoe precair en gevoelig het tot op het bot uitgeklede systeem is. We zagen al de overspannen reacties toen door boerenacties een kink in de kabel dreigde te komen bij de distributiecentra. Nu zien we wat er gebeurt als er gehamsterd wordt in een omgeving waarbij er gelukkig geen enkel aanvoer probleem is. Mocht dit er wel geweest zijn dan was het rellen geworden. Hier moet toch eens over nagedacht worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.