Doorgaan naar artikel

Corona-uitkering fruithandel afgewezen want omzetverlies is 29,9%

Een groothandel in groenten en fruit krijgt geen compensatie voor geleden verliezen in de coronacrisis. Ook bij de berekening van het omzetverlies volgens de groothandel haalde deze – op een haar na – niet 30% omzetverlies.

Dat blijkt uit een uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven. Het geschil draait om de wijze waarop het omzetverlies is berekend. De compensatieregeling voor vaste lasten (TVL) kwam in werking bij een omzetverlies van 30% in het eerste kwartaal van 2021. Moet daarvoor de aangifte van de belastingdienst worden gebruikt of de financiële stukken van het bedrijf, waarin ook creditnota’s zitten en een subsidieterugvordering?

Ministerie betaalt wel kosten van rechtszaak

De rechter oordeelt dat het ministerie van Economische Zaken op zich de juiste berekeningswijze hanteerde. Ook als de methode van het bedrijf gevolgd wordt, is het omzetverlies 29,9% en haalt de aanvraag de drempel van 30% niet. Het besluit van de minister pakt daarmee dus niet onevenredig nadelig uit voor de ondernemer.

De rechter oordeelt dat het besluit van het ministerie onvoldoend gemotiveerd is, waardoor de kosten van de rechtszaak wel door het ministerie worden betaald.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin