Doorgaan naar artikel

Groente- en techniekbedrijven betalen coronasteun terug

Bedrijven als Koppert Cress betalen loonsteun terug uit coronaregeling NOW. Andere bedrijven krijgen juist meer steun.

Dat blijkt uit overzichten van het uitvoerende UWV van de coronaregeling NOW om personeel aan te houden bij het stilvallen van orders. Tienduizenden werkgevers die tussen juni en eind september 2020 loonsteun ontvingen van de overheid, moeten nu geld terugbetalen. Het gaat tot nu toe om 39.000 bedrijven van wie de uitkeringsinstantie in totaal € 1,4 miljard terugvordert.

Koppert Cress

Ook bij tuinbouwbedrijven vinden terugvorderingen plaats. Aan Koppert Cress uit Monster was een voorschot uitbetaald van bijna € 1,22 miljoen, waarbij de loonsteun nu is vastgesteld op € 0,6 miljoen. Het verschil ontstaat meestal doordat toch redelijk omzet is gehaald in een aantal weken door versoepelingen. Het betekent wel dat de onderneming de steun moet terugbetalen.

Kassenbouwer Gakon

Kassenbouwer Gakon vroeg in 2020 bijvoorbeeld ruim € 312.000 aan uit de loonsteunregeling, maar moet dat nu terugbetalen. Het bedrijf is in 2021 overgenomen door Netafim. Er zijn meer techniekbedrijven waarbij lagere voorschotten worden terug gevorderd. Ook groentegroothandel Heerkens betaalt het voorschot van € 102.000 terug, blijkt uit het register voor deze tweede aanvraagperiode.

Hogere toekenning

Vanuit de tuinbouwteelt werd veelal gebruik gemaakt van de andere steunregeling, de vastekostenregeling TVL. Met name tuinbouwtechniekbedrijven en groothandelsbedrijven vroegen loonsteun aan. Bijvoorbeeld kassenbouwer Van der Hoeven uit Den Hoorn. Het bedrijf dat op tuinbouwprojecten actief is kreeg ruim € 729.000 toegekend waar ruim € 677.000 was aangevraagd. Ook voor het installatiebedrijf van Van der Hoeven is het voorschot lager dan het eindbedrag. Dat geldt ook voor horecaleverancier Van Gelder uit Ridderkerk. De loonsteun van ruim 5 ton werd iets verhoogd nog door de uiteindelijke omzeteffecten.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin