Glas

Nieuws

‘Westland behoefte aan interventieteam uitbuiting’

De gemeente Westland moet meer ambtenaren inzetten op controle van vooral illegale huisvesting en mogelijke uitbuiting van arbeidsmigranten.

Daarvoor zou een interventieteam en meldpunt moeten komen. Dat blijkt uit een verkennend onderzoek in opdracht van de gemeente Westland zelf. De gemeente heeft te weinig capaciteit ingezet om misstanden te achterhalen en daardoor te weinig zicht op eventuele misstanden. Het onderzoek wordt eind deze maand door de politieke partijen besproken.

Overleg ketenpartners

Westland gaat met ketenpartners overleggen over hoe de aanbevelingen kunnen worden ingevuld. LTO Glaskracht Nederland kon vrijdag nog niet reageren, omdat het zich eerst wil verdiepen in de uitkomsten van het onderzoek. Voor het onderzoek is uitsluitend gesproken met ambtenaren, politie, Inspectie SZW, brandweer, officier van justitie en medewerker van rapporteur Mensenhandel.

Artikel gaat verder onder de tweet.

Spookmigranten

Bij de gemeente Westland is nu te weinig bekend over de omvang van illegale huisvesting en arbeidsuitbuiting, of het aantal spookmigranten, dat niet is ingeschreven maar wel ergens in Westland woont, stellen de onderzoekers. Gemeentes hebben een signalerende rol, een coördinerende en regisserende rol op gebied van veiligheid, maar die is in Westland voor uitbuiting dus onvoldoende ingevuld, staat in het onderzoek.

Extra ambtenaren

Het rapport is gepresenteerd bij het college van burgemeester en wethouders. Interim-burgemeester Agnes van Ardenne heeft het rapport zorgwekkend genoemd en kondigt onder meer een programma Ondermijning aan voor beleid voor de komende paar jaar. Daarbij moet de gemeente extra ambtenarencapaciteit vrij maken. Hoeveel ambtenaren daarvoor moeten worden ingezet is niet duidelijk.

Westlandse aanpak

Op korte termijn gaat de gemeente aan de slag door meer in kaart te brengen over huisvesting en migranten. Ook moet de eigen organisatie bewust gemaakt worden.

In februari heeft minister Wouter Koolmees van SZW zich laten bijpraten over de Westlandse aanpak met een werkbezoek met Inspectie SZW. Dat kwam tot stand na een Telegraaf-artikel over misstanden in een huis bewoond door Polen. Uit een eigen onderzoek van de gemeente werd toen geconcludeerd dat dergelijke misstanden niet zijn aangetroffen in de gemeente.

Of registreer je om te kunnen reageren.