Home

Nieuws

Minister Koolmees wil geen vergunningenstelsel arbeidsbureaus

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) wil geen vergunningenstelsel voor arbeidsbureaus voor arbeidsmigranten. Dat zegt hij in antwoord op mondelinge vragen van SP-Kamerlid Jasper van Dijk.

Aanleiding is berichtgeving in de Telegraaf over slechte omstandigheden voor Poolse werknemers in de glastuinbouw in het Westland. De werknemers zouden slecht worden gehuisvest voor hoge huurprijzen en geen goede beloning krijgen voor het werk dat ze doen.

Van Dijk vindt daarom dat de zelfregulering die geldt voor de arbeidsbureaus niet werkt en pleit voor een vergunningenstelsel. Koolmees is hier niet voor.

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. - Foto: ANP
Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. - Foto: ANP

Hij is wel voorstander van gelijk loon voor gelijk werk en verwijst naar de € 50 miljoen die het kabinet uittrekt voor extra inspecties van SZW bij arbeidsmigranten. Voor 2018 is al € 13 miljoen extra beschikbaar voor inspecties.

Huisvesting wordt verbeterd

De gemeente Westland heeft volgens Koolmees bovendien al contact met SZW gezocht om de misstanden rondom de huisvesting van de arbeidsmigranten aan te pakken.

Of registreer je om te kunnen reageren.