Glas

Nieuws 1 reactie

7.500 euro planschade voor uitzicht op kas

Een burger krijgt 7.500 euro planschade nu tegenover zijn woonhuis een glasconcentratiegebied gevestigd wordt. Dat blijkt uit een beroepszaak bij de Raad van State.

De rechtbank van Roermond had bepaald dat de burger recht had op 11.250 euro en zowel de burger als de gemeente gingen tegen de uitspraak in beroep. De burger vindt dat hij recht heeft op een hogere planschade door de komst van het tuinbouwgebied Californië. De gemeente Horst aan de Maas vond de planschade te hoog. De gemeente had een planschade-advies laten opstellen en volgde de conclusie dat de totale schade voor de omwonende 15.000 euro bedraagt, de waardedaling van de woning. De helft van die planschade zou voor rekening moeten komen van de omwonende, bleek uit dat advies. De rechtbank had het eigen risico voor de burger op 25 procent ingeschat.

De Raad van State heeft nu geoordeeld dat het college juist handelde met de planschade van 7.500 euro en dat de burger een eigen risico heeft van 50 procent. Bij bewoning in het buitengebied moet je als bewoner namelijk rekening houden met de komst van nieuwe ondernemingen.

Eén reactie

  • P Verschuren

    Als kassen gesloopt worden ontstaat eigenlijk planwinst, kan de ondernemer dit dan ook op de buren verhalen?

Of registreer je om te kunnen reageren.