Doorgaan naar artikel

Spectaculaire groei Spaanse bioteelt

Andalusië is de regio met het grootste areaal biologische teelt van Europa: 700.000 hectare. Maar hierin tellen ook de natuurlijke graslanden mee en zeer extensieve teelten als olijven.

Voor de ecologische groenteteelt in kassen is toenemende belangstelling maar dat blijkt toch minder eenvoudig. Van het totale kasareaal in Almería is naar schatting 4 procent (1.200 hectare) ecologisch. Het merendeel van de productie wordt geëxporteerd. Bekende coöperaties en exporteurs als Unica, Vicasol en Canalex doen ecologisch ‘erbij’. Maar het meest succesvol lijken toch de gespecialiseerde bedrijven, zoals Biosabor.

Biosabor heeft een jaarlijkse omzetgroei van 25 procent. Met 170 hectare ecologische groenten en een omzet van 20 miljoen euro in 2014 is het een van de grootste Spaanse telers van biologische kasgroenten. “Wij gaan altijd voor een product met een meerwaarde, smaak en kwaliteit”, zegt directeur Paco Belmonte. “De telers in Almería zijn te veel op productie gericht en zitten daardoor in de vicieuze cirkel van overproductie en lage prijzen.” Het nieuwste project is een spectaculair complex van hypermoderne kassen van 26 hectare langs de snelweg tussen Almería en Níjar.

Lees in Groenten&Fruit magazine van week 18 meer over het bedrijf Biosabor. Klik hieronder voor een fotoserie van dit bijzondere bedrijf.

Bekijk de algemene fotoreportage over de ontwikkelingen in Zuid-Spanje

Bekijk de fotoreportage van het bedrijf Agrosol in Roquetas de Mar

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin