Doorgaan naar artikel

Sanering in Almería kan niet uitblijven

Jaar op jaar dalen de gemiddelde rendementen van tuinbouwbedrijven in Almería, toonde econoom Juan Carlos Perez Mesa van de universiteit van Almería onlangs aan. Hierdoor komen steeds meer telers in de problemen. “De tijd dat ook minder goede telers geld verdienden is voorbij.”

Perez Mesa ontwikkelde een indicator voor het rendement van de groenteteelt als geheel (inclusief meloen en watermeloen). De gemiddelde productiviteit groeide in de afgelopen zes jaar met 11 procent, maar dat was onvoldoende om de daling van de middenprijs te compenseren. De tuinder kreeg de laatste zes jaar gemiddeld 77 procent minder voor zijn product. De kosten per kilo bleven gelijk dankzij de verhoging van de productiviteit. Het seizoen 2013-2014 werd (voor het eerst in tien jaar) gemiddeld met verlies afgesloten.

De enorme prijsdruk en toenemende eisen van de afnemers zorgen voor een stille sanering van de sector. De verschillen tussen de bedrijven worden snel groter. “Geld verdienen is nu alleen nog weggelegd voor telers die met innovaties de productiviteit en de kwaliteit weten te verbeteren. Maar we zitten in een chronische prijzencrisis waarin de klanten de duimschroeven steeds harder aandraaien. Alleen degenen die zich het beste aanpassen gaan door”, aldus de econoom.

Kijk voor veel meer informatie over de Spaanse tuinbouw in Groenten&Fruit Magazine van week 16. Blader hieronder door de uitgebreide foto-impressie van Almería, het Nederlands-Spaanse bedrijf Cualin Quality (Antas) en coöperatie La Palma in Carchuna.

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin