Fruit

Nieuws

Vakgroep aardbei vreest voor aanstaande oogst

De verwarrende situatie over de beschikbare Oost-Europese arbeid lijkt voor de meeste aardbeitelers nu nog te overzien. De grote problemen dienen zich aan als de oogst van de doorteelten loskomt, aldus LTO-vakgroepvoorzitter Gerard van den Brand.

Tijdens een telefonische vergadering van de leden van de vakgroep aardbei was op geen enkele manier een inschatting te maken over de arbeidssituatie in de komende weken. “Veel mensen willen wel komen, maar durven niet. Althans dat is wat we vermoeden”, aldus Gerard van den Brand van LTO.

Het beeld wordt vertroebeld door de kennelijk wisselende situatie aan de grens tussen Polen en Duitsland. Vanochtend, tijdens het vakgroepcontact was er nog sprake van dat Polen met eindbestemming Nederland alsnog door konden reizen, mits voorzien van een verklaring van hun Nederlandse werkgever. “Een Poolse taxibedrijf met pendelbusjes tussen Nederland en Polen meldde vanochtend ook nog geen problemen. Wel moest het aantal passagiers per auto omlaag brengen.”

Lees ook: Doorreis Polen door Duitsland hoogst onzeker

Door de lucht

Roemen, Hongaren en Bulgaren kunnen alleen nog door de lucht reizen, omdat ze bij reizen over land door Oostenrijk zouden moeten. Dat is niet meer toegestaan. “Enkele collega’s proberen nu tickets te regelen in een poging deze personeelsgroep alsnog op hun bedrijven te krijgen.” Wat Van den Brand betreft is arbeid niet het enige probleem. “Ik ben ook bang voor grote afzetproblemen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.