Fruit

Nieuws

Noord-Holland: oude pikschade in fruit vergoeden

De provincie Noord-Holland gaat nieuwe en oude gevallen van pikschade aan fruit voor 60% vergoeden.

Provincie Noord-Holland gaat de getaxeerde, door vogels veroorzaakte, schade aan zachtfruit en pit- en steenvruchten deels vergoeden. De aanpassing van het vergoedingenbeleid werd al voorzien. Aanleiding is een recente uitspraak van de Raad van State, hierdoor moet Noord-Holland haar vergoedingenbeleid herzien.

Schade door mezen taxeren heeft weer zin. Het volledig afbouwen van de tegemoetkoming is teruggedraaid. - Foto: VidiPhoto
Schade door mezen taxeren heeft weer zin. Het volledig afbouwen van de tegemoetkoming is teruggedraaid. - Foto: VidiPhoto

Regeling terug

In 2015 besloot Noord-Holland deze vergoeding af te bouwen. In 2015 kregen fruittelers bij schade nog een tegemoetkoming van 60% en in 2016 werd dat afgebouwd naar 30% om ermee te stoppen in 2017. Fruittelers waren het hier niet mee eens en startten een juridische procedure.

Oude gevallen

De Raad van State oordeelt dat een tegemoetkoming van minder dan 60% van de getaxeerde schade een onevenredig zware last is voor fruittelers. Bescherming tegen fruitschade door dieren is primair de verantwoordelijkheid van de fruitteler zelf, maar bij beschermde diersoorten is dat lastig. Vanwege beperkingen aan legale mogelijkheden om de teelt te beschermen tegen beschermde vogelsoorten, komen fruittelers in aanmerking voor een tegemoetkoming, schrijft de provincie. De regeling wordt uitgevoerd door BIJ12. Die is al gestart met het opnieuw bekijken van oude gevallen.

Of registreer je om te kunnen reageren.