Doorgaan naar artikel

Bessentelers Limburg kunnen tot en met 2026 spreeuwen vangen

Zes Limburgse bessentelers mogen van de Rechtbank Limburg tot en met teeltseizoen van 2026 spreeuwen vangen en verplaatsen.

De uitspraak van de voorzieningenrechter is verrassend. Deze is een tik op de vingers van de provincie Limburg die het overnetten ziet als alternatief voor het afvangen en verplaatsen. De rechter gaat daar in een voorlopiige uitspraak niet in mee en kiest partij voor de telers.

Duidelijkheid voor bedrijfsvoering

De afgelopen twee jaar waren buitengewoon onzeker voor de telers. De provincie trok ontheffingen in of gaf deze op het laatst toch weer af voor enkele bedrijven. Dat betekent veel onzekerheid en schade. De ondernemers hebben behoefte aan duidelijkheid voor hun bedrijfsvoering en hebben deze door deze uitspraak voorlopig gekregen.

In 2021 leden deze telers forse schade toen de ontheffing was ingetrokken. De kans dat de bessentelers een schadevergoeding daarvoor ontvangen, lijkt toegenomen door deze uitspraak.

Of de uitspraak ook andere faunazaken beïnvloedt bij de bestuursrechter, is de vraag. Ook in Utrecht lopen procedures van telers tegen besluiten van de provincie. Deze uitspraak in voorlopige voorziening kan daarop invloed hebben.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin