Doorgaan naar artikel

Zoveel actie is luxe voor krappere witlofmarkt

Archieffoto van witlofsorteren. - Foto: Roel Dijkstra premium

Archieffoto van witlofsorteren. - Foto: Roel Dijkstra

Een ongekende actiedruk op de witlofmarkt zorgt deze week voor beste prijzen op een toch al overprikkelde groentemarkt.

De actieplanning van supermarkten is duidelijk niet op elkaar afgestemd en zo hoort het ook. Het is de Superunie-stal van supermarkten die een actie inzet deze week, maar ook Jumbo. Dan is de vraag genoeg om prijzen te laten opveren op de dagmarkt. Met België erbij gerekend is die dagmarkt behoorlijk. Genoeg telers zullen profiteren van de opleving deze week.

Pondsverpakkingen

De meeste acties zijn met pondsverpakkingen, vaak fijner lof. Dat brengt de pondsprijs bij Jumbo en Dekamarkt van € 1,49 naar € 0,99. Jan Linders en Coop kiezen voor een minder stevige actiebijl. Jan Linders verlaagt de pondszak van € 1,99 naar € 1,49. Coop komt van de hoogste prijs voor de pondsverpakking in de markt (€ 2,49) naar € 1,99. Zo zijn de verschillen groot, ook onder de supermarkten die de actie zeer waarschijnlijk via inkoopbureau Superunie laten lopen. Superunie-lid Dirk gaat het verst met de actie. Een kilo losse witlof kost er € 1,58.

De winkelprijzen zijn wat uit het lood geslagen deze dure periode. Bij AH kost een pondsverpakking € 2,49, 10 cent duurder dan de biologische variant. De losse witlof in de winkel kost dan weer € 1,49 per pond.

Grove schaarste

De markt voor witlof is zelf ook wat uit het lood. De grovere sorteringen zijn het meest schaars. Een kilo korte witlof kost in de afzet tussen de € 1,30 en € 1,50 per kilo. De extra korte een euro. Dat is een groot prijsverschil, maar beide prijzen zijn veel beter dan andere jaren.

Van een echte krapte lijkt evenwel geen sprake. Een handelaar kreeg op donderdag 9 maart nog van een Nederlandse partij pallets korte witlof aangeboden.

Door de marktstimulering wordt een nieuwe bladzijde geschreven in de toch al gunstiger afzet de laatste maanden.

Prognose: Normalisering van prijzen na actiegeweld

Bekijk meer

Delen

Jeroen Verheul
Jeroen Verheul

redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin