Zelftest medewerker vervangt pcr-test niet

23-04-2021 | Laatste update op 13-05 | |
Foto: Martijn ter Horst
Foto: Martijn ter Horst

Nu in heel Nederland coronasneltests te koop zijn, kunnen telers die nu ook aanbieden aan medewerkers. Maar alleen preventief en vrijwillig.

Zelftesten kan personeel een veiliger gevoel geven en voor werkgevers een manier zijn om er bij een mogelijke besmetting vroeg bij te zijn. Werkgevers mogen goedgekeurde zelftests aanbieden aan hun personeel, maar niet verplichten. Gebruik van een zelftest gebeurt altijd op basis van vrijwilligheid. Van dwang, sanctie of indirecte verplichting mag geen sprake zijn.

Coronaprotocol voor de land- en tuinbouw

Ook verandert er door de goedkeuring van overheidswege van deze zelftests niets aan het coronaprotocol voor de land- en tuinbouw. In 80% van de besmettingen wordt het virus gedetecteerd met een zelftest. Een zelftest verkleint dus de kans op een ongemerkte besmetting, maar sluit een besmetting nooit helemaal uit.

Zelftesten vervangen daarom ook niet de GGD-testen bij klachten. Wanneer een medewerker klachten heeft, of dicht in de buurt is geweest bij iemand met corona, of terugkeert uit een hoogrisicogebied, dan blijft het noodzakelijk om een afspraak bij de GGD te maken voor een officiële pcr-test.

van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur


Beheer