Doorgaan naar artikel

Yara: warmtegarantie kassen kunnen we niet geven

Glasgroentetelers in Terneuzen moeten slimme oplossingen bedenken tegen risico’s van lagere warmte- en CO2-leveringen door ammoniakproducent Yara.

Dat laat Yara weten in een reactie op een kort geding, waarin vijf glasgroentetelers in Terneuzen warmtelevering af wilden dwingen. Dat mislukte, waarna Yara en warmtebedrijf WarmCO2 met telers het gesprek vervolgt. Dat gaat over oplossingen voor de gerezen onzekerheden.

Hoge gasprijzen

Door de hoge gasprijzen kan Yara niet garanderen dat voldoende fabrieken op het terrein in Sluiskil ammoniak blijven produceren om voldoende restwarmte te leveren. Op dit moment is de levering op orde, en in december komt één fabriek weer terug in productie na onderhoud.

Yara gaat in de toekomst echter niet garanderen dat bij hoge gasprijzen de productie opnieuw wordt afgeschaald, zoals in augustus. De rechter oordeelde in het kort geding dat een oorlog een onvoorziene grote oorzaak is die leveringsplicht kan doorkruizen.

Kas volzetten

Een Yara-woordvoerder denkt aan oplossingen op de teeltbedrijven zelf. “Ik kan me voorstellen dat je de hele kas vol zet met planten, maar je kan ook zeggen: ik start op een beperkter deel. Dat verlaagt je risico, maar heb je ook minder opbrengsten.”

Fictief voorbeeld

Pleit Yara daarmee voor productiebeperking op Terneuzen? “Nee, dit is een fictief voorbeeld om te laten zien dat telers slimme oplossingen kunnen verzinnen. We zullen absoluut geen volledige garantie kunnen geven voor het hele teeltseizoen. Het zal van twee kanten moeten komen. De rechtszaak moeten we achter ons laten en proberen dit in der minne op te lossen. We hopen op een constructief gesprek.”

Mogelijk komt het aan op compensatie van twee kanten, stelt hij. Of Yara daarmee bedoelt telers te compenseren voor een lagere productie, is niet duidelijk.

‘Yara wordt niet rijk van WarmCO2’

De gesprekken tussen telers en Yara draaien dus vooral om leveringsgaranties. Prijs is daarin niet het belangrijkste onderwerp. “We worden niet rijk worden van WarmCO2, verre van dat zelfs. Het gaat om het duurzaamheidsoogpunt dat we dit glasgebied bijna twintig jaar geleden zijn gestart. We hebben altijd een goede relatie met de tuinders gehad, er was altijd goed overleg. De afhankelijkheid van Yara geeft weleens uitdagingen qua beschikbaarheid, ook in het verleden. Maar dat is altijd opgelost. Deze uitdaging is wel heel bijzonder, vanwege de enorm hoge gasprijzen.”

Een aantal teeltbedrijven dat we belden, was nog niet bereikbaar voor commentaar.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin