Doorgaan naar artikel

Witlofprijs veert op na half jaar malaise

De klokprijs voor witlof heeft de weg omhoog gevonden, dat is een hele opluchting voor telers na meer dan een half jaar met vergoedingen die de kostprijs lang niet goedmaakten.

Sinds begin deze maand zijn de klokprijzen gestaag opgelopen tot zo’n € 1,50 voor de sortering kort grof. Dit gaat hand in hand met een terugloop van de productie, doordat telers minder wortels opzetten, en door stoppers. Voor veiling Belorta was deze productieafname vorige week al reden om een eerder ingestelde aanvoerstop op te heffen. BelOrta had in mei onder invloed van de aanhoudend slechte prijsvorming besloten om de hoeveelheid kort dik Flandria-lof tijdelijk te beperken en lof onder Flandria-kwaliteit volledig te weren. Die maatregel is dus van de baan.

Minder animo voor nieuwe witlofwortels

De wortelvoorraden zijn nu nog dusdanig ruim dat telers in november/december wat langer door kunnen met hun oude wortels. Dat drukt de animo voor vroege nieuwe wortels. Naast de al genoemde slechte prijsvorming voor witlof in de eerste helft van dit jaar, is dit een van de redenen waarom er in vergelijking met vorig voorjaar minder is gezaaid. Zaadfirma’s noemen voor dit jaar een krimp van 15 tot 20% in Nederland, België en Frankrijk Nog een reden voor de areaalafname zijn de sterk opgelopen kosten voor de wortelbewaring. Het loont niet meer wortels in bewaring te nemen dan strikt vereist is, doordat de prijs voor kuubskisten en bewaarkosten (per kist) met tientallen euro’s zijn gestegen.

Witlof later gezaaid

Overigens is de aanslag direct na zaai op het veld dit voorjaar goed verlopen, overzaai was op een incidenteel geval na niet nodig. Wel lijkt door de matige grondstructuur en door het uitblijven van winterweer en droogte in het voorjaar de opkomst wat achter te blijven, wat resulteert in minder wortels per strekkende meter. Verder zat door het ontbreken van beregeningsmogelijkheden, met name in België en in Frankrijk, vroeg zaaien er vaak niet in.

Ruimte voor kwaliteit

Wat gaat de prijs doen? Blijft die op niveau, dan kan dat een prikkel zijn om weer wat meer gas te geven met produceren. Dat ruimt de wortelvoorraad. Nog een aspect is de wortelkwaliteit. Die was na de matige veldomstandigheden in 2021 niet geweldig en wordt er de komende tijd niet beter op. Die slijtage tikt door in de kwaliteit van het lof, en geeft marktruimte voor het productaandeel dat wel goed is.

Verwachting: Prijshoudend, mits lof van goede kwaliteit.

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin