Doorgaan naar artikel

Witlofmarkt slaat om naar krapte

Inkopers van supermarkten kopen de afgelopen dagen op behoorlijke schaal bij Belgische veilingen bij om aan de actievolumes te komen.

Dat gaat gepaard met piekprijzen die vrijdag zelfs € 1,40 bereikten op Belgische veilingen. Op Nederlandse veilingen werd vrijdag circa 1,20 per kilo geklokt. Het zijn geen grote volumes omdat de afzet zelf contracten vastlegde voor actievolumes met afnemers.

Zo heeft de afzet zelf de omslag naar krapte gerealiseerd. Een handelaar weet dat zeker drie supermarktketens op witlof zijn ingestapt deze week. Dat heeft dan weer geleid tot overmatige krapte. Het klokprijsniveau zal nog afliggen van de prijs die telers aan het einde van de week horen als uitbetaalprijs, omdat er contracten voor aanzienlijk lagere prijzen zijn gesloten. Een handelaar verwacht dat het prijsniveau naar 80 cent stabiliseert.

Voor asperges is er eveneens een piek in de prijsvorming geweest. Nu loopt de prijs voor de klok ook terug. Dinsdag deed de dubbel A I-Super tussen € 6,50 en € 7,50 per kilo. Dat is nog iets boven het niveau van vorige week. Vrijdag kwamen prijzen van 11 euro tot stand voor de klok.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Jeroen Verheul

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin