Doorgaan naar artikel

Witlof blijvend goed betaald

De witlofprijzen liggen al sinds half september boven het niveau van het jaar daarvoor. Sinds half december zijn ze zelfs extreem goed te noemen. Dit alles wordt geweten aan de tegenvallende oogst van wortelen in de belangrijkste teeltgebieden.

Een paar procent minder aanvoer van vollegrondsgroenten kan al tot grote prijsverschillen bij de verkoop leiden. Dat is dit jaar het geval bij witlof. Overigens was dat vorig jaar ook zichtbaar toen het prijsniveau, behalve in september, boven dat van 2022 lag. In 2023 was er minder aanbod vanwege droogte in het groeiseizoen van de wortelen en dit jaar speelde de aanhoudende neerslag de worteloogst parten.

Witlofpennen staan lang in het water

Benny Cuypers van BelOrta noemt een tegenvallende oogst, problemen bij het rooien en een brand in een bewaaropslag als reden voor minder aanbod. Ook telers in Nederland en Noord-Frankrijk dragen hiervan de gevolgen. Van de laat gerooide percelen, met name in West-Vlaanderen, vindt Cuypers moeilijk in te schatten wat er nog van afkomt. Pennen hebben lang in water gestaan en daar is vorst overheen gekomen.

Na een zeer goede start voor Kerstmis, was eind januari sprake van een dip met prijzen rond € 1,40 per kilo kort grof. Begin februari liggen de prijzen voor witlof bij BelOrta opnieuw boven € 2 per kilo en ondanks wat schommelingen is de verwachting dat deze hoog blijven.

Week van het Witloof in België

Mogelijk had ook de Belgische Week van het Witloof (van 1 tot en met 7 februari) een positieve invloed op de prijs. Volgens Cuypers heeft deze actie als doel om witlof in het algemeen onder de aandacht te brengen. ”Omdat vooral een ouder publiek witlof eet, zit de consumptie toch wat in de verdrukking. Het is geen week waarmee met prijzen wordt gestunt”, legt Cuypers uit.

Als het niet aan die actie ligt, zo concludeert het verkoopteam van BelOrta, dan zijn consumenten blijkbaar toch bereid meer voor groenten te betalen. “Er dienen zich geen nieuwe kopers aan, maar er vallen er ook geen af.”

Spreiden van oogst

Nederlandse handelaren kijken uiteraard ook naar wat in België gebeurt. Volgens een van hen worden hoge prijzen zoals in België hier niet gerealiseerd en is het plafond begin februari voor kort grof € 1,40-€ 1,50. Wel was het met kerst enorm duur. “€ 20 voor een bak van 5 kilo, dat had ik nog nooit meegemaakt.” De Belgische prijzen verbazen hem, want de aanvoer bij BelOrta bestuderend, is die niet veel lager of gelijk aan die van vorig jaar. Met drie aanvoerdagen wordt toch meer dan 500 ton per week aangevoerd. “Ik denk dat de aanvoerders proberen te profiteren van het hoge prijspeil en nu gewoon alles opzetten. Dan moet er straks een gat ontstaan”, voorspelt hij.

Nederlandse witlofproducenten proberen juist te spreiden en zitten volgens de handelaar op circa 80% van de normale productie. Dat kan inhouden dat over het hele seizoen 20% minder witlof wordt getrokken en dat telers in de planning moeten schuiven indien bewaarproblemen optreden.

Aanpassen aan grover lof

Cuypers zegt dat BelOrta weinig afnamecontracten heeft lopen en dat de groenten vooral voor de klok wordt gebracht. “Wel zien we door de grovere wortelen in de sortering een lichte verschuiving van kort grof naar grof.” De Nederlandse handelaar reageert dat contracten die er zijn, goed zijn in te vullen. Soms nemen retailers niet eens de afgesproken aantallen af, omdat ze hun eigen verkoopdoelen niet halen.

Ook hij merkt op dat de witlofproductie over het algemeen grover is, omdat in 2023 meer grovere wortels zijn geoogst. ”Daar moeten we ons op aanpassen. Het geeft moeite met verpakken, omdat je niet drie of vier stronkjes in een verpakking van 500 gram krijgt. Er gaat meer onverpakt weg. En de exportmarkt voor lang lof moet worden gepusht.” Dit betreft vooral Italië. Deze markt pakt het lof volgens hem goed op.

Bekijk meer

Share this

Marga van der Meer
Marga van der Meer

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin