Doorgaan naar artikel

Winkelprijzen stijgen harder in omliggende landen

De winkelprijzen van groenten en fruit in Nederland stegen in 2023 minder hard dan in België, Duitsland en Frankrijk.

Dat blijkt uit een analyse van het Prijzenobservatorium, onderdeel van de Belgische federale overheidsdienst Economie. Voor zowel fruit als groenten heeft Nederland de kleinste stijging. Met een stijging van 7,7% bij fruit en 12,5% voor groenten betalen consumenten nog altijd fors meer dan in 2022. In België lagen de prijsstijgingen in 2023 op 10,9% voor fruit en 18,6% voor groente, blijkt uit de analyse.

Voor België is de prijsstijging een inhaalslag. Het land had een achterblijvende inflatie voor voedingsmiddelen. Ook voor groenten en fruit blijft de prijs het laagste van de vier landen. Duitsland lag met prijsstijgingen 14% voor groenten en 8,4% voor fruit net boven de prijsstijgingen in Nederland.

Prijscorrectie in België op bewerkte groente

Het gaat bij de vergelijking om prijzen van versproducten. Dan heeft België een afzetsysteem dat op de daghandel (veiling) is gericht. Daarnaast is in België laat in 2023 een stevige prijscorrectie doorgevoerd voor bewerkte groenten. Die correctie kwam er na afloop van leveringscontracten.

Ook in januari lagen prijzen in België weer hoger dan een jaar geleden. Voor conservengroente is dat 13%, voor verse groenten bedraagt de stijging ruim 11%. Dat betekent niet dat de toename bovenop de gemiddelde stijging in 2023 geteld mag worden. Het betekent dat het jaar start met hogere prijzen dan 2023.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin