Doorgaan naar artikel

’Welke gascrisis?’

Er doet een verhaal de ronde in de glastuinbouw over een groot teeltbedrijf dat een gunstige energiepositie voor de komende jaren nu kan verkopen voor het niet misselijke bedrag van € 40 miljoen.

Op dat bedrijf zwaaien twee jonge bedrijfsopvolgers de scepter. Maar vader en moeder zitten er ook nog voor een deel in. Die zien door zo’n miljoenendeal de toekomst, die ze voor het bedrijf en de volgende generatie zagen, in één klap volkomen veranderen. Gaan de jongens geen gekke dingen doen met dat geld? Doorgaan met de teelt zal moeilijk gaan als je je gascontract van de hand hebt gedaan.

Vele gezichten gascrisis in glastuinbouw

De gascrisis heeft in de glastuinbouw vele gezichten en ze zijn allemaal even onvoorspelbaar. Want wie doorgaat met zijn teelt en zijn gunstige energiecontracten, zal die straks niet toch worden afgesloten van het gas, als de pijplijnen tussen Rusland en Europa helemaal op slot gaan en de winter zo streng is dat de gasvoorraden leegraken? Of blijft de tuinder met zijn wkk hiervoor gespaard, omdat hij daarmee behalve voor warmte in zijn kas ook zorgt voor stroom voor de consument op momenten dat zon en wind niet leveren en als kolen misschien wel net zo duur zijn geworden als gas nu al is?

Lees ook: Splijtende gascrisis zet elke teler voor het blok https://www.gfactueel.nl/splijtende-gascrisis-zet-elke-teler-voor-het-blok/

Moeilijke lobby

Het is moeilijk lobbyen voor een glastuinbouwsector, die in het gascrisisdossier een samenraapsel is geworden van bedrijven met volkomen verschillende financiële behoeftes en belangen. Het bleek vorige week ook lastig debatteren voor de Tweede Kamer. https://www.gfactueel.nl/tweede-kamer-verdeeld-in-crisisdebat-over-glastuinbouw/ Want hoezo gascrisis?

De volksvertegenwoordigers, die de laatste jaren van links tot rechts overtuigd waren geraakt dat de glastuinders voorlopers waren in de energietransitie weg van fossiel, snapten het allemaal niet meer. Hoe konden de kassen dan nu toch zo hard worden getroffen door hoge gasprijzen, vroeg GroenLinks zich af. De Partij voor de Dieren sprak cynisch van ‘gastuinbouw’. En regeringspartij D66 huilde mee met de wolven in het bos.

Om vervolgens toch maar met zijn allen op zomerreces te gaan. De ministers die worstelen met al die crisissen waar de kranten van overlopen, zullen wel moeten doorwerken. Of die ongrijpbare ‘gascrisis in de kassen’ bij dat corvee bovenaan de stapel ligt, is twijfelachtig.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin