Doorgaan naar artikel

Wees aardig voor die gewone hardwerkende politicus

Rechts Grinwis (CU) tegen links Van Weyenberg (D66): "En als ik nou nog een prijspad voor die CO2-heffing in mijn amendement fiets... ?" - Foto: ANP

Rechts Grinwis (CU) tegen links Van Weyenberg (D66): "En als ik nou nog een prijspad voor die CO2-heffing in mijn amendement fiets... ?" - Foto: ANP

Dat er überhaupt 150 mensen te vinden zijn om in de Tweede Kamer te gaan zitten is een wonder. Het is taai en hard werk dat zeer slecht gewaardeerd wordt.

Ik heb de afgelopen dagen proberen te volgen wat er in de Tweede Kamer allemaal werd gezegd over die door de sector zo bekritiseerde wet Fiscale Klimaatmaatregelen Glastuinbouw. Dat was een hele zit.

Allemaal vanuit hun eigen prioriteiten kwamen de diverse Kamerleden met doorgaans tamelijk valide argumenten om dit of dat te doen. Doorgaans onder het uitspreken van alle waardering voor die mooie en sterke tuinbouwsector, kwam de een tot de conclusie dat het kabinet voor het klimaat veel te langzaam gaat. De ander zei dat het voor die mooie sector allemaal juist iets te snel gaat, omdat de alternatieven niet binnen vijf jaar massaal voorhanden zijn.

‘Nee, heel die wet van tafel!’

Een derde roept luidkeels dat dit de energiekosten met 2000% omhoog laat gaan en dat sowieso geen enkele tuinder dit gaat overleven en de hele wet dus van tafel moet. Een vierde vindt er ook wat van en een een vijfde wil nog graag aandacht voor een andere onvolkomenheid.

Dat dan allemaal een keer of vijf, want als de een het een zegt, interrumpeert de ander met het ander en nummers drie, vier en vijf weer met hún punt. De staatssecretaris en de minister beantwoorden alle vragen en leggen uit waarom ze hun eigen voorstel toch nog steeds het meest afgewogen vinden. En daar wordt dan weer druk op los geïnterrumpeerd en geamendeerd.

En dan nu voort met de campagne. Dat is vooral flyers uitdelen in een door de partij geleverd regenjack op een herfstig dorpsplein.

Regen aan beleidssnippers

Dat is dan alleen dit onderdeeltje van het Belastingplan 2024. Een snippertje van al het bestuurlijk en regeltechnisch maatwerk dat door elke denkbare sector in Nederland van Den Haag wordt verlangd, nee, geëist. Het zal vanavond vermoedelijk nog wel tot na het middernachtelijk uur duren voordat ook al die andere losse eindjes in stemming zijn gebracht.

Het ziet ernaar uit dat daar een voor de glastuinders net ietsje behapbaarder regeling van fiscale klimaatmaatregelen zal uitrollen. Alle lof voor al die dames en heren politici die hun partijtje hebben meegeblazen. En ook voor alle ambtenaren die achter de schermen zowel de bewindspersonen als de Kamerleden hebben ondersteund bij het inhoudelijk en budgettechnisch tot achter de komma funderen van hun beleidspunten.

Voort met de verkiezingscampagnes

En dan nu voort met de campagne. Klinkt als iets genoeglijks in het zonnige Frankrijk. Maar het is vooral flyers uitdelen in een door de partij geleverd regenjack op een herfstig dorpsplein. En dan aardig blijven als je door voorbijgangers uitgefoeterd wordt als zouden het allemaal graaiers zijn daar in Den Haag.

Als u er de komende weken eentje tegenkomt, wees een beetje aardig.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin