Doorgaan naar artikel

Voorjaarsnota treft glastuinbouw midscheeps

Het demissionair kabinet stelt in de Voorjaarsnota voor om de energiebelasting op gas te verhogen met 22,4%. Alleen verbruikers onder 170.000 kuub ontkomen aan die lastenverzwaring.

De belastingverhoging op gas wordt door de minister van Financiën ingeboekt op jaarlijks zo’n € 200 miljoen aan extra belastinginkomsten. De maatregel wordt door het kabinet opgevoerd als onderdeel van de dekking voor het toch handhaven van de salderingsregeling. Dat besluit van de Eerste Kamer zadelde het kabinet op met een gat in de begroting van € 2,8 miljard tot en met 2031.

22,4% meer belasting

De aangekondigde 22,4% meer belasting komt voor grootverbruikers (meer dan 10 miljoen kuub gas) neer op een verhoging van de heffing van 5,4 cent per kuub naar 6,5 cent. De vierde schijf met verbruik tussen 1 en 10 miljoen kuub gas gaat van 20,5 cent heffing per kuub gas naar 25,1 cent. In de derde schijf met verbruik van 170.000 tot 1 miljoen kuub zou voor tuinders een verlaagd tarief van 13,6 cent heffing per kuub gas gaan gelden, maar dat zou met de verhoging uitkomen op 16,7 cent.

Impact

Het is nu aan de Tweede en de Eerste Kamer om al dan niet akkoord te gaan met de plannen van het nu nog zittende kabinet. Vorig jaar wist de vorige Tweede Kamer nog een langere afbouw van de tuinbouwkorting op de energiebelasting te bedingen. De impact van de huidige maatregel is groter nog dan de toen al als desastreus beoordeelde Wet fiscale klimaatmaatregelen glastuinbouw. Anders dan vorig jaar zijn het nu echter vooral de glastuinbouwbedrijven met een groter gasverbruik, die door dit voorgenomen regeringsbeleid worden getroffen.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin