Doorgaan naar artikel

Glastuinbouw Nederland: ‘Energiebelasting als melkkoe’

“Dit heeft niets meer te maken met CO2-reductie. De overheid blijft de energiebelasting inzetten als melkkoe.” Dit is de reactie van Glastuinbouw Nederland op de voorgenomen extra verhoging van de energiebelasting in de Voorjaarsnota.

Hiermee wil de overheid een deel van het financiële gat vullen dat het verlengen van de salderingsregeling van zonnepanelen in de rijksbegroting heeft geslagen. Zoals al gold voor de vorig najaar door het kabinet afgehamerde afbouw van de tuinbouwkorting op de energiebelasting voor gas, ook deze belastingverhoging komt bij bedrijven met een ketel het hardst aan. Bij niet-belichtende bedrijven met WKK landt dit het zachtste. Belichtende bedrijven met WKK zitten ertussenin.

Kost sector jaarlijks €20 miljoen extra

“Er wordt continu naar de energiebelasting gekeken als melkkoe”, zegt Alexander Formsma, energiespecialist bij Glastuinbouw Nederland. “De belasting wordt al gigantisch veel hoger.” Op een bierviltje gerekend: gesteld dat de glastuinbouw ongeveer 10% van het aardgas in Nederland gebruikt, en de overheid hiermee een opbrengst van €200 miljoen berekent, dan zou deze belastingmaatregel de glastuinbouw jaarlijks €20 miljoen extra kosten.

Twijfel over energieconvenant

Volgens Formsma komt deze verhoging weer uit de lucht vallen. “Net als bij de ODE op netstroom, lijkt het erop dat het kabinet op de valreep ergens €200 miljoen vandaan wil halen. In de Klimaatbrief bij de Voorjaarsnota lees ik dat de overheid wil vasthouden aan het convenant met de glastuinbouw, maar ik vraag me af of ze dat werkelijk gaat doen.”

Besluit ETS-2 uitgesteld

In de Klimaatbrief staat ook dat er nog niet is besloten of de glastuinbouw ook onder ETS-2 gaat vallen. “Als ETS-2 ook over de sector wordt uitgestort, dan is dat slecht voor het vertrouwen”, vindt Formsma. “We hebben alle instrumenten in handen om de CO2-emissie terug te dringen; daarvoor hebben we ETS-2 niet nodig. Dus stop nu eens met de sector extra te belasten. Ik snap dat de Europese Unie doorgaat met het ontwikkelen van systemen. Maar Nederland kan daar zelf over beslissen. De visserijsector valt ook buiten ETS-2, dus het is zeker mogelijk om uitzonderingen te maken.”

Dat het besluit hierover vooruit is geschoven naar een nieuw kabinet, heeft volgens Formsma ook een voordeel. “Dat geeft ons meer tijd om de discussie voor te bereiden. We gaan weer aan de bel trekken. Wanneer is het nu eens klaar?”

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin