Vogels verjagen met laser met instelbaar bewegingspatroon

27-11-2017 | Laatste update op 04-08 | |
Foto: Joost Stallen
Foto: Joost Stallen

De Fieldclear verjaagt met een laser vogels als ganzen, duiven kraaiachtigen en eenden. Bijzonder is dat het apparaat per cyclus maximaal 5 vooraf ingestelde beweegpatronen kan uitvoeren.

De Fieldclear, die CAV Agrotheek in zijn programma heeft, wordt bijvoorbeeld op de rand van het perceel geplaatst, waarna het beweegpatroon van de laserstraal naar wens kan worden ingesteld. Het is bijvoorbeeld mogelijk de lichtbundel eerst het gebied dicht rond de laser aan te laten schijnen, gevolgd door een patroon verder weg. Op dezelfde manier is bijvoorbeeld een boom of een rij bomen aan te schijnen. Een cyclus is op die manier onder te verdelen in 5 sectoren.

Eventueel kan het licht in een sector (of in meer sectoren) uitgeschakeld worden, bijvoorbeeld om te voorkomen dat de lichtstraal hinder oplevert voor woningen of de openbare weg. De instelling van de bewegingspatronen gebeurt ter plekke op het apparaat.

Foto: Joost Stallen

Foto: Joost Stallen

Het bereik van de laser is 400 tot 500 meter, met een zonnepaneel voor de stroomvoorziening. In de winter kan een auto-accu worden aangesloten, de gebruiksduur is dan circa een week. De velduitvoering wordt geleverd op een aluminium driepuntbok die met pennen in de grond wordt vastgezet. Om diefstal te voorkomen, kan het apparaat met een ketting aan een vast object worden gelegd. De Fieldclear kost € 1.850.

Indoor

Voor de toepassing in schuren, verwerkingsloodsen of veestallen is een vergelijkbaar apparaat ontwikkeld. Het apparaat komt dan op een hogere standplaats, waarna de lichtbundel net als de Fieldclear naar wens kan worden ingesteld op voor vogels aantrekkelijke plekken. Net als met de Fieldclear kan de lichtstraal tijdelijk onderbroken worden, bijvoorbeeld in de buurt van deuren of werkplekken. Dit apparaat kost € 1.950.

Stallen
Joost Stallen redacteur vollegrondsgroenteteelt
Meer over


Beheer