Uitzendbureau komt klagende Polen tegemoet

07-11-2017 | |
Foto: Telegraaf
Foto: Telegraaf

Uitzendbureau Efficient at Work gaat met Poolse huurders van een pand in Naaldwijk in gesprek over gebreken aan de huisvesting.

Aanleiding is een reportage van Telegraaf van een pand in Naaldwijk waarin 16 Poolse uitzendkrachten zouden wonen. Zij deden hun beklag in de krant. Op de website schrijft het bureau Efficient at Work: “Wij zijn zelf ook geschrokken van de beelden op Telegraaf tv. De woningen die wij verhuren voldoen altijd aan de wettelijke normen bij verhuur. Wij gaan zo snel mogelijk met de Poolse huurders in gesprek en kijken hoe we in gezamenlijkheid de boel leefbaar kunnen houden.” Overigens stelt het bedrijf dat 12 mensen gehuisvest zijn in het pand en geen 16.

Van der Tak reageert geschokt

Voorzitter Sjaak van der Tak van LTO Glaskracht Nederland liet zaterdag weten geschokt te zijn door de misstanden in de reportage. Van der Tak was tot vorige maand burgemeester van Westland, maar had huisvesting zelf niet in zijn portefeuille. De gemeente heeft eerder panden laten ontruimen waar regels overtreden werden, maar liet op andere klachten ook handhaving na. Van der Tak: “Tuinders die zelf huisvesting aanbieden, moeten voldoen aan gemeentelijke en wettelijke huisvestingsregels. Er geldt een maximum bedrag dat in rekening is te brengen.” In het filmpje stelden de Polen € 88 per week te betalen voor de huisvesting.

Verbetering

De Telegraaf haalt in haar reportage FNV aan, die geen verbetering signaleert van de werk- en woonomstandigheden van arbeidsmigranten in Nederland. Vooral in de vleesverwerking en transport zijn de omstandigheden slecht. Van der Tak wijst erop dat uitzendbureaus certificaten moeten hebben. Bij Efficient at Work is dat het geval.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer