Doorgaan naar artikel

Supermarkten van tuinders in handen van Jumbo

Foto: Peter Roek

Foto: Peter Roek

De enige supermarktketen van tuinders en boeren verdwijnt. Jumbo Supermarkten neemt de Agrimarkt-supermarkten over van coöperatie CZAV.

Agrimarkt verkoopt veelal regionaal product van CZAV-leden. Dat blijft na de overname voorlopig zo. “De contracten zijn overgenomen. Het is aan Jumbo om te beslissen of dat daarna ook zo blijft”, zegt een woordvoerder van CZAV.

Agrimarkt was één van de winkelketens die in de hete zomer van 2018 met ZLTO de verkoop oppakte van te kleine pruimen. “We zijn de pioniers van de Hete zomeroogst-actie met ZLTO. Andere ketens hebben dat daarna opgepakt, maar we zijn er trots op.”

Agrimarkt is Zeeuwse keten

Na de overname reageren veel klanten teleurgesteld. Agrimarkt is bij uitstek een Zeeuwse keten, al liggen de 6 winkels over 3 provincies verspreid.

CZAV heeft 3.000 leden in de land- en tuinbouw. De ledenraad heeft zelf tot de verkoop besloten omdat een Agrimarkt niet zelf kan investeren in online belevering. De supermarktbranche verandert snel. Voor het personeel is de toekomst het best gegarandeerd onder de vleugels van Jumbo. Of die keten ook zo boervriendelijk is als Agrimarkt onder de CZAV-vleugels, is afwachten. Het is niet mogelijk om afzetgaranties voor de CZAV-leden voor de lange termijn af te dwingen, aldus de woordvoerder.

Jumbo groeit snel

Supermarktketen Jumbo heeft een sterk eerste halfjaar van 2019 achter de rug. De supermarkten groeiden autonoom met 7% en het marktaandeel van de gele formule naar 21,6%. De overname van Agrimarkt moet nog goedgekeurd worden door de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Het is een supermarktovername die door tuinders zelf gewenst en geïnitieerd is.

Beheer
WP Admin