Doorgaan naar artikel

Staghouwer ziet voortgang dossier CO2 glastuinbouw

Minister Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit denkt dat een markt zal ontstaan van voldoende vraag en aanbod van CO2 voor levering aan glastuinbouw.

Dat zei hij in antwoord op Kamervragen van het CDA. Het kabinet heeft SDE++ subsidie ingevoerd voor afvang van CO2 en levering aan de glastuinbouw. Hiervoor heeft de Europese Commissie inmiddels ook goedkeuring gegeven. Dat moet het aanbod vergroten.

Er lopen nu gesprekken met de glastuinbouw over een nieuw convenant. Staghouwer wil daarin best afspraken maken over de levering aan glastuinbouw van CO2 als voorwaarde voor verduurzaming, schrijft hij.

Bronnen moeten beschikbaar komen

Staghouwer zei dat op Kamervragen over het Amsterdamse Energiebedrijf (AEB). Dat bedrijf vraagt SDE++ subsidie aan voor opslag van CO2, waardoor die CO2 niet beschikbaar komt voor de glastuinbouw. Opslag van CO2 (CCS) is voor veel bedrijven goedkoper dan levering aan glastuinbouw. Dan ontlopen bedrijven een CO2-heffing. De glastuinbouw vindt dit systeem (en het effect) onbegrijpelijk.

Staghouwer wijst erop dat de het energiebedrijf de subsidie voor CO2-opslag nog niet heeft en dat het bedrijf altijd de tuinbouw kan beleveren als de marktomstandigheden daar aanleiding toe geven. De marktprijs zal daarin belangrijk zijn. Het ministerie wil niet afwachtend zijn in dit dossier. Staghouwer: “Als de CO2 niet van AEB komt, zullen andere (bij voorkeur niet-fossiele) bronnen van CO2 beschikbaar moeten zijn voor de verduurzaming van de glastuinbouw.”

Maatregelen

Staghouwer somt in zijn antwoord op via welke punten de CO2-levering aan glastuinbouw dichterbij gekomen is. Er wordt gekeken naar aanpassing van de SDE++ regeling, maar hij stelt de sector daarvoor niet al te hoge verwachtingen te koesteren. Er is daarnaast nog een prijseffect. Op termijn wordt eigen opwekking van CO2 uit gas namelijk minder aantrekkelijk door fiscale ingrepen: Het verlaagd tarief in de energiebelasting voor glastuinbouwbedrijven wordt per 1 januari 2025 afgeschaft en de energiebelasting voor wkk’s versoberd. Wat voor effect hoge gasprijzen hierop heeft, benoemt Staghouwer niet. Het wkk-gebruik is daardoor aantrekkelijker geworden.

Administratieve oplossing dichterbij

Daarnaast rekent Staghouwer op goed nieuws uit Brussel over CO2-toedeling. Dat is een administratieve verrekening, waarbij schonere (biogene) CO2 aan de glastuinbouw wordt geleverd en fossiele CO2 de bodem in gaat voor opslag. Dat kan CO2-levering aan de glastuinbouw versnellen. Dit CO2-toedelen is een systeem dat bij groene en grijze stroom al bestaat, waarbij groen en grijs in de praktijk gemengd wordt, maar apart wordt afgenomen. Er komt meer juridische duidelijkheid over het mengen van de CO2-stromen uit Brussel, verwacht Staghouwer.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin