Doorgaan naar artikel

Spitskool onder CA-condities 6 maanden goed bewaarbaar

Uit Belgisch onderzoek blijkt dat spitskool onder CA-condities veel beter bewaarbaar is dan in een luchtgekoelde bewaarcel. Tot 6 maanden blijft de kool goed van kwaliteit. Ook worden minder ‘off-flavours’ gevormd dan bij bewaring in gewone lucht.

Onderzoekers Janssens en Verlinden van het Vlaams Centrum voor Bewaring van Tuinbouwproducten in Heverlee bewaarden spitskool gedurende 6 maanden bij gewone lucht en onder CA-condities van 1% O2 en 5% CO2, beide bij 1 graad.

De kool bewaard bij gewone lucht was na 6 maanden sterk vergeeld met rottende bladeren, terwijl onder CA-condities de kolen nog fris groen toonde. Dat blijkt uit het onderzoeksverslag in het Belgische magazine Proeftuinnieuws 20. Bij doorsnijden tonen de kolen weinig verschil, wel is de in gewone lucht bewaarde kool zoeter omdat het opgeloste stofgehalte hoger is. Onder CA-condities verschilt die niet van bij de oogst.

Veel minder ‘off flavours’

Verder blijken de kolen bewaard onder gewone luchtcondities sterk gecorreleerd met ‘off flavours’, dat is een complex van vluchtige stoffen die onaangenaam ruiken. Onder CA-condities is die correlatie een stuk minder en blijft het aromaprofiel meer gelijkenis vertonen met dat profiel bij de oogst. Onder CA-condities blijft de kool dus veel verser dan in gewone lucht, luidt de conclusie.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin