Safe: Nutri-Score moet niet geïmplementeerd worden

23-09 | |
Bij Nutri-Score is het onduidelijk voor consumenten op basis van welke criteria een product een goed (A) of slecht (E) scoort, zegt Safe. - Foto: ANP
Bij Nutri-Score is het onduidelijk voor consumenten op basis van welke criteria een product een goed (A) of slecht (E) scoort, zegt Safe. - Foto: ANP

De Europese voedselorganisatie Safe (Safe Food Advocacy Europe) concludeert in een eigen rapport dat Nutri-Score niet geïmplementeerd zou moeten worden in de EU. Volgens Safe is het label niet geschikt om consumenten te voorzien van transparante en goede informatie over de voedingswaarde van voeding.

De non-profitorganisatie vindt op basis van haar onderzoek dat Nutri-Score consumenten misleidt. Uit haar analyse van Nutri-Score blijkt dat het onduidelijk is voor consumenten op basis van welke criteria een product een goed (A) of slecht (E) scoort.

Nutri-Score geeft ongezonde producten soms een hoge score omdat er onderscheid wordt gemaakt tussen ‘wanneer bereid’ en ‘zoals verkocht’. Als voorbeeld geeft Safe cacaopoeder. Dit product krijgt de score B, ondanks de hoeveelheid suiker. Dit komt omdat het product thuis wordt verdund met melk. Dit kan volgens Safe leiden tot de veronderstelling dat het product gezond is.

Bewerkte producten

Daarnaast neemt de Nutri-Score niet mee in welke mate het product bewerkt is. Uit de analyse van Safe blijkt dat de Nutri-Score geen negatieve score geeft aan producten die in hoge mate bewerkt zijn, hoewel deze producten een negatieve invloed hebben op de gezondheid. Dit zou volgens de voedingswaakhond wel meegenomen moeten worden: “het label is immers in leven geroepen om aan te geven hoe gezond een product is.”

‘Nutri-Score voldoet niet aan EU-regelgeving’

Daarnaast schrijft Safe in het rapport dat het label niet voldoet aan de Europese regelgeving over voedselinformatie voor consumenten. Hierin staat dat consumenten moeten worden voorzien van goede informatie over de producten die zij consumeren.

Safe vindt dat Nutri-Score hier niet aan voldoet, omdat moeilijk te achterhalen is waarop de score is gebaseerd. De informatie over ‘operating rules’ (een speciale categorie met producten die verdund worden, drankencategorie en voorverpakte frieten) is te vinden op de site van Santé Public France, de oprichter van Nutri-Score. Safe vindt dit onduidelijk en niet toegankelijk genoeg voor consumenten.

Kijken naar tekortkomingen

Safe wil dat er bij een Europees ‘front-of-package’ label rekening wordt gehouden met de tekortkomingen van Nutri-Score en dat er nogmaals wordt gekeken of dit wel het label moet worden om consumenten te informeren.

Safe is een non-profitorganisatie die zich inzet voor de gezondheid van consumenten. De organisatie houdt met name het EU-wetgevingsproces in de gaten en wordt financieel ondersteund door de EU.

Hilhorst
Alieke Hilhorst redacteur Food&Agribusiness
Meer over

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.



Beheer