Doorgaan naar artikel

‘Saaie herfst in kool’

Bij Appelman Vegetables in Stompetoren (N.-H.) is de kool van het land. “We rooien nog tot zaterdag, dan kan ook het personeel naar huis. Ondanks de nattigheid is alles gewoon doorgegaan.”

Appelman reed alleen van achter naar voren en met vier in plaats van zes kisten op de wagen. “Het zijn die kleine dingen waardoor het wat extra tijd kost en al die regen werkt natuurlijk niet lekker. Maar over de kwaliteit zijn we tevreden. Het is hard en snel gegroeid en de productie is hoog”, licht Dave, de zoon van Peter Appelman, toe.

Geen plassen

De broccoli- en sluitkoolteler is tevreden over hoe de bodem zich houdt. “We hebben geen plassen op het land gehad. Omdat we niet diepploegen zit er ‘meer bodem in’ en kunnen we het nog steeds berijden.” Verder noemt hij het een saaie herfst. “Op het land kun je niet veel. Het is zeiknat. Normaal frezen we de gewasresten door en zouden we een groenbemester zaaien. We wachten nu af. Wintergerst kan altijd nog.”

Alleen de kop-eg

Tot begin oktober lukte het inzaaien wel. Toen kon ook nog grondbewerking worden uitgevoerd voor het zaaien. “Ook als de grond wat opknapt denk ik dat we nu alleen de kop-eg erin zetten. Bij droge omstandigheden, zoals voor 1 oktober, pakken we indien nodig ook een woel of paragrubber.”

Auteur: Marga van der Meer

Share this

Foto: Lex Salverda
Peter Appelman

Broccoliteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin